Docenten maken het verschil!

In nummer 3 van het blad Onderwijs Innovatie van de Open Universiteit Nederland staat een interessant artikel over het onderzoek “Visible learning, a synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement” van prof. dr. John Hattie.

prof. dr. John Hattie

Prof. dr. John Hattie heeft zo’n 50.000 onderzoeken naar de effecten van diverse factoren in het onderwijs. Oftewel: Welke zaken hebben een groot effect op het leren, en welke zaken hebben minder invloed, of een negatieve invloed.

[ad#reclame]

Een grote positieve invloed hebben:

  1. Uitdaging en het stellen van doelen – veel docenten leggen de lat te laag, omdat ze bang zijn studenten te overvragen. Natuurlijk moet de lat realistische zijn, d.w.z. binnen de zone van naaste ontwikkeling liggen.
  2. Stellen van eigen doelen – het stellen van eigen doelen door studenten werkt enorm motiverend, echter moeten studenten hierin wel begeleid worden om dit te leren.
  3. Geven van goede feedback – in praktijk krijgt een student per dag slechts luttele seconden feedback van een docent. Wanneer een docent praat met een hele groep dan wordt die niet als feedback ervaren. Om goede feedback te geven is het echt leren kennen van de student nodig. En dat kost tijd.
  4. Duidelijke succes criteria – leg studenten uit hoe het eruit ziet als het goed gaat. Het tonen van goede voorbeelden werkt enorm verhogend op het leereffect.

Een aantal zaken hebben een klein positief effect:

  1. De grootte van klassen.
  2. Een goed leerlingvolgsysteem.
  3. Het onderscheiden van verschillende leerstijlen.

Ten slotte betoogt prof. dr. John Hattie dat de docent het verschil maakt. Zie hiervoor de vier punten die een grote positieve invloed hebben op het leereffect. Het professionaliseren van docenten is daarom van groot belang, echter geeft hij tevens aan dat de cultuur binnen het onderwijs hierin niet helpt. Docenten zijn niet gewend elkaar feedback te geven, zichzelf te laten evalueren door studenten, praten over de manier van lesgeven onderling, et cetera.

Zie hier het volledige artikel.