Opening Schooljaar: Hart voor de Zaak

Vandaag is het schooljaar 2009-2010 voor het Koning Willem I College geopend door Coen Free. In zijn toespraak start hij met in te gaan op de huidige economische situatie. Brabant wordt extra hard geraakt. ROCs in de regio werken hard om de jeugdwerkeloosheid aan te pakken.

Maar ook ROCs blijken zeer conjunctuur gevoelig te zijn. Het Koning Willem I College pakt een aantal concrete zaken aan: Topsport Academie, plein voor gezond bewegen, opsplitsing van het college in fbo/mvo/mbo, et cetera. Naast dit soort projecten is vooral een andere kijk op marketing voor scholen nodig. Geen marketing van flitsende manipulerende campagnes, maar marketing à la Barack Obama. Hierbij doelt Coen Free op zijn boek: Op de koffie bij Obama.

[ad#reclame]

Het Koning Willem I College positioneert zich als community college dat studenten een eigentijdse belevenis biedt, maar tevens trouw blijft aan zijn erfgoed. Studenten worden goed begeleid, leren datgene dat ze elders niet kunnen leren, leren contextgebonden, et cetera.

De rol van docent hierin is essentieel. Marketing vindt plaats op dit niveaui in de organisatie: bij de docent!

Studenten kunnen en mogen niet aan hun lot overgelaten worden in een open leercentrum, of zogenaamde begeleid worden van achter een laptop, et cetera. De meest succesvolle docenten (volgens Amerikaans onderzoek) zijn continue actief bezig met hun studenten.

Coen Free noemt de 6 principes van Daniel Pink (auteur van a Whole New Mind als roadmap voor eigentijds onderwijs. Tevens noemt hij vijftien aspecten van zingeving.

Het Koning Willem I College stopt met het gebruik van de term CGO, maar gaat de term: Eigentijds Levensecht Leren gebruiken.

Eigentijd Levensecht Leren is gebaseerd op kennisoverdracht, gestructureerd vaardigheden training, de zes competenties van Daniel Pink en de vijftien aspecten van zingeving (zoals eerder genoemd).

Zie ook de website van het Koning Willem 1 College.