iPhone RSS-Readers met synchronisatie voor Google Reader

Afgelopen maanden heb ik mijn RSS-feeds vanuit mijn iPod Touch gelezen via de mobiele versie van Google Reader, echter heb ik de behoefte om:

  1. RSS-feeds te downloaden op mijn iPod Touch (om ze ook te kunnen lezen zonder Wifi);
  2. over een gebruikersvriendelijkere interface te beschikken.

Zoeken op het web en in de iTunes Store levert de volgende (gratis) toepassingen:

Zelf heb ik (als echte Hollander) de gratis Readello gedownload en uitgeprobeerd. Een handige toepassing die levert wat ik wil, echter is het synchroniseren met Google Reader erg traag, en gaat het synchroniseren niet altijd goed. Dat wil zeggen dat ik bij het inloggen op mijn laptop of pc opnieuw de al gelezen items voorgeschoteld krijg. Verder vind ik het lastig dat het starren of het lezen van het volledige artikel erg omslachtig is (te veel handeling), terwijl bij Google Reader zelf dat allemaal binnen het overzichtscherm kan. Mogelijk dat mijn feedback naar de makers een verbetering gaan brengen?

[ad#reclame]

Over Feeds lees ik een verdacht positief artikel op GearDiary. Ik durf het niet aan deze applicatie te kopen. Over Pro RSS Reader lees ik een op het eerste gezicht betrouwbaar artikel op The Unofficial Apple Weblog. De schrijver gebruikte eerst Blyne, echter haakte af om de volgende rede:

I used Byline for a few months before finally tiring of not having the ability to unsubscribe from feeds that I’d lost interest in.

Pro RSS Reader levert de gebruiker een hoop voordelen:

It’s almost impossible not to draw a direct comparison between Byline and Feeds, since they both are accomplishing the same essential task. The aforementioned feed management in Feeds is fairly comprehensive: you can subscribe to new feeds, unsubscribe from existing feeds, rename feeds, and manage feed “categories”, which map to your Google Reader tags. In terms of other things Feeds does better than Byline, speed of synchronization would be high on the list, app responsiveness is better while synchronizing, the main buttons to switch between posts are in the middle of the screen so lefties like me can just as easily use them, and Feeds offers 4 different color themes (default green, blue, black, and orange). Byline has Feeds beat in one areas: it supports the Notes feature in Google Reader that allows you to share items with annotations.

Opvallend is dat je jezelf kunt abonneren en afmelden op feeds via je iPhone of iPod Touch. Ook synchronisatie met Google Reader schijnt sneller te zijn. Ten slotte vind ik in de discussies een hint naar een RSS-reader voor de iPhone of iPod Touch genaamd: Gazette. In het artikel Gazette versys Blyne op the Blog Herald worden de voor- en nadelen duidelijk naast elkaar gezet:

While both Gazette and Byline both display your feeds in the traditional folder format, Gazette goes one step further by allowing you to actually view all of the feeds from a particular blog/news site within the folder. This is really helpful, especially if one wants to view a certain blog (like Engadget) within a certain folder, without having to sift through every blog or news site. Gazette also sports a status bar which informs you how many feeds the app has synced (which is really helpful if you are subscribed to over 400 feeds!).

Another feature I enjoyed about Gazette was the ability to change the font size. While Byline’s font size is fairly decent (at least with me), users may prefer to enlarge or reduce the font (in order to make it easier reading ones feeds on the eyes). Last but not least you can also mark a feed that you read within Gazette as unread (a feature I found strangly missing in Byline as even the gReader web app allows this).

While Gazette was able to match Byline when it came to features such as offline mode, staring and sharing feeds, it lacked two major feature (one of them being a deal breaker for me). The first was the lack of landscape mode, a feature most gReader apps have (not to mention the gReader iPhone app as well). This feature is critical, especially when reading political cartoons (which are usually too small or too large to read in portrait mode). Another feature missing was the ability to create notes within the app (which was a deal breaker for me).

Als sterke punten van Gazette worden het hebben van een statusbar genoemd waarin gemeld wordt hoeveel feeds er nog gedownload moeten worden, het aanpassen van de grootte van het lettertype, het markeren van unread van een gelezen item. Als minpunten worden genoemd het missen van een landscape mode en de mogelijkheid om notes te maken bij een item. Iets dat ik regelmatig gebruik, omdat ik sommige items deel met een aantal collega´s.

[memedex: pollid#490207]

Ook over Blyne levert the Blog Herald een uitgebreid artikel met als belangrijkste voordelen: het gebruik van folders die je in Google Reader gebruikt, het starren van items, het toevoegen van notities en het sharen van items met vrienden. Als belangrijkste nadeel wordt de snelheid van synchronisatie genoemd met name bij veel subscribes. Het grote nadeel is de prijs, volgens de schrijver.

Ik ben benieuwd naar jouw favoriete RSS-Reader voor de iPhone met synchronisatie voor Google Reader.

Mijn conclusie: na een zoektocht op het web lijkt Blyne de beste iPhone RSS-Reader met synchronisatie voor Google Reader qua functionaliteit. Deze RSS-Reader kost meteen ook het meeste: $ 3,99.