Onze diepste drijfveren

Via mijn collega Robert Oberhollenzer kreeg ik de tip om eens te kijken op de weblog Psycholoog met Karakter. Met Robert spar ik regelmatig over het managen van veranderingen (in het onderwijs). Daarnaast is dit, zoals ik al eerder schreef, de belangrijkste focus van mijn Chair opleiding komend schooljaar. In het volgende weblogitem Onze diepste drijfveren verteld Joost over de AEM-cube:

Het model is ontwikkeld door Peter Robertson. Deze psychiater en managementconsultant leerde dat ‘de diepste grammatica van al ons menselijk handelen en denken’ grotendeels gebaseerd is op de twee belangrijkste drijfveren voor menselijk gedrag: attachment en exploratie. Van beide drijveren zijn twee soorten: een persoon kan mens-attached zijn (vooral behoefte hebben aan binding met mensen) of juist meer materie-attached (vooral behoefte hebben aan binding met ideeën, concepten of concrete materie). De tweede drijfveer beweegt zich van sterke behoefte aan stabiliteit en zekerheid enerzijds, tot anderzijds een sterke behoefte aan exploreren en buiten de vertrouwde kaders treden.

Voeg daar een derde dimensie aan toe: maturiteit in denken en handelen, en er ontstaat een mooi kubusmodel, waarbij jouw eigen voorkeurspositie in die kubus bepaalt waardoor je in je werk en in je persoonlijk leven het meest gedreven wordt.

Ik ga dit model eens goed bestuderen, mezelf en mijn collega´s positioneren en kijken wat ik hiervan kan leren.

[ad#reclame]