Hoe video in de les?

In een eerdere blogpost schreef ik over Waarom van video in de les? Ik beloofde toen een vervolg hierop: Hoe video in de les? Bij deze!

Als gekeken wordt naar hoe video ingezet kan worden in het onderwijs (zie o.a. Online video en Leren van Wilfred Rubens) dan zijn de volgende toepassingen van video in het onderwijs mogelijk:

Video’s van anderen – bij video’s van anderen wordt de video ingekocht of gratis (legaal) gebruikt in de les. Er kunnen “gecontroleerde” bronnen gebruikt worden waarvan vaststaat dat er kwaliteit geleverd wordt, bijvoorbeeld de video’s gebruikt die door uitgevers geselecteerd of ontwikkeld zijn. Maar ook video’s van Teleblik, Youtube of Leraar24 en Howstuffworks worden onderworpen aan een controle proces.

Video in de les

Natuurlijk kan er ook gebruik gemaakt worden van “ongecontroleerde” bronnen op websites als Youtube en Vimeo. Op deze sites is (naast gecontroleerde bronnen) vooral veel ongecontroleerd materiaal te vinden. Door als docent zelf de bron te controleren en een gerichte opdracht te geven, kan in korte tijd een goede opdracht gemaakt worden voor de leerlingen.

Het aanbieden van de video kan zowel klassikaal met bijvoorbeeld een onderwijsleergesprek over hetgeen gezien is, als individueel met een gerichte schriftelijke opdracht om uit te werken. Het voordeel van individueel aanbieden is dat de student Just in Time (JIT) de video kan bekijken en de opdracht kan uitvoeren.

[ad#reclame]

Het voordeel van het gebruik van video’s van anderen is, is dat met minimale tijd/kosten video ingezet kan worden in het onderwijs om de waarom-vraag te realiseren.

Het risico van het gebruik van video’s van anderen is, is dat videomateriaal kan verdwijnen en dus lesmateriaal jaarlijks gescand moet worden op de beschikbaarheid van de bron (lees: hyperlink).

Video door docenten – een andere mogelijkheid is, is dat docenten zelf video-lesmateriaal ontwikkelen. Dit kan zijn in de vorm van een opgenomen les, die naderhand door studenten JIT bekeken kan worden. Maar ook in de vorm van een powerpoint die vooraf door de docent achter zijn pc gegeven wordt en opgenomen wordt (screencast van een powerpoint). Een andere mogelijke vorm is het opnemen van handelingen op een PC, bijvoorbeeld de installatie van Windows XP. Ook de combinatie is mogelijk van een stukje theorie gecombineerd met praktijk. Uiteraard moet het geheel gecombineerd worden met een begeleidende opdracht.

Een mogelijk voorbeeld is mijn eigen kanaal op Youtube waarbij diverse video’s voor studenten gemaakt zijn die ingezet worden bij de ICT-Academie.

Het voordeel van het gebruik van video’s die door docenten gemaakt worden, is dat er op-maat lesmateriaal gemaakt kan worden om de waarom-vraag te realiseren. Ook over de inhoudelijke kwaliteit van het materiaal wordt de regie gevoerd. De uitdaging betreft het opleidingen van de docenten om zelf video’s te maken. Dit kost tijd en geld.

Het risico van het gebruik van video’s door docenten is, is dat videomateriaal in een zeer groot formaat opgeslagen wordt en zo veel opslagruimte vergt, echter door slim de resolutie en het opslagformaat te kiezen is dit te beperken. Uiteraard kan de video ook buiten de muren van de schoolorganisatie zowel gratis (risico op verdwijnen) als betaald opgeslagen worden. Een video van ongeveer 15 minuten kost tussen de 9 en 12 MB aan opslagruimte bij een resolutie van 640×480 of maximaal 800×600.

Video’s door studenten – een laatste mogelijk is om studenten zelf video’s te laten maken tijdens het leren of tijdens het waarderen.

Denk hierbij aan:

  • een videowerkstuk, zie Youtube voor voorbeelden van studenten van de ICT-Academie;
  • het opnemen van zelf uit te voeren beroepshandelingen en hierop de leerling te laten reflecteren;
  • het afnemen van een interview met een beroepsprofessional;
  • het opnemen van een presentatie (zowel live als vooraf op de pc met microfoon).

Het aanbieden van de opdracht zal over het algemeen individueel zijn of in kleine groepjes. De video kan via een USB-stick, de ELO, een eigen account op Youtube (gratis), et cetera aangeboden worden aan de docent.

[ad#reclame]

Het voordeel van het gebruik van video’s die door studenten gemaakt worden, is dat de student tijd/geld investeert (in tegenstelling tot video’s door docenten) en dat de docent beter in staat is om zaken te begeleiden/beoordelen, doordat beelden meer zeggen dan alleen tekst.