Transformational OR transactional leadership?!

Nog enkele uren te gaan in Madisonvandaag voordat we het vliegtuig terug pakken richting Nederland. Fijn om weer naar huis te gaan en even de tijd om alle indrukken van de week te laten bezinken. Die Amerikanenmaken lange dagen. Van 8 uur ’s ochtends tot 19.00 ’s avonds aan de bak. En een aantal avonden zelfs een gezamenlijk diner met discussies. Zeer interessant, maar ook erg vermoeiend!

Wat er tot nu toe bij me opkomst is dat de manier waarop de Chair leiderschap positioneert: zelfkennis is het aller belangrijkste naast een aantal toolsom andere mensen beter te bereiken vanuit het inschatten van gedragsstijlen.

[ad#reclame]

Met namenzelfkennis was elke dag weer aan bod. Op basis van een DISC assessment, een assessment over gedragsstijlen, kreeg ik inzicht in mijn meest aanwezige stijlen: dominant en inspiring, naast de minder aanwezig stijlen steady en consisciousness. Wat me bewust is geworden dat die andere stijlen: steady en consisciousnessvoor mij lastig kunnen zijn om mee om te gaan. Met name in veranderingsprocessen merk ik dat ik mensen met die gedragsstijlen lastig zijn voor mij om mee te krijgen. Een mooi leerdoel voor het komend jaar.

Mooi is dat men uitgaat van strengthsen het uitbouwen van deze strengths. Er zijn een heleboel theorieen die uitgaan van weaknesses. Het werken aan je zwaktes. Binnen de Chair geloofd men hier minder in. Het uitbouwen en actief gebruiken van je strengths is effectiever en geeft meer voldoening. In het meekrijgen van anderen is het belangrijk om de strengths van anderen in kaart te hebben en hier je gesprekstijl op aan te passen. Eveneens een mooi leerdoel voor komend jaar.

Naast de DISC assessmenthebben ook collega’s en mijn directeur aangegeven hoe ze mijn zien als leider. Mooi is dat het beeld redelijk congruent is. Zowel mijn directeur als collega’s en ikzelf hebben een gelijk beeld van mijn strengths en weaknesses. Binnen de Chair gaat men er van uit dat transformational leadership (in tegenstelling tot transactional leadership) het meest effectief is op lange termijn. Meestal zie je die andere leiderschapsstijl terug. Op een tweetal zaken wil ik me komend jaar richten in het kader van het versterken van mijn transformational leadership. Het positief blijven: zowel over de mogelijkheden in de toekomst van het onderwijs alsook op het vermogen van anderen om deze mogelijkheden samen met mij vorm te geven vanuit elkaars strengths .

Zaken als time management en strategic planning waren voor mij minder interessant, omdat ik hier in mijn vorige baan al veel training en consultancy in gedaan heb. Ik merk dat ik hier sterk in ben, en dit al goed toepas in de rollen bij het Koning Willem I College.

Kortom, een vermoeiende, maar zeer leerzamen week.