Leiderschap: "It should come from the hearth!"

Vandaag heb ik de eerste dag meegemaakt van de Chair Academy Leadership & Development Foundation Program in Madison, Wisconsin in de VS.

Het Foundation Program bestaat uit een traject van 18 maanden waarin op diverse aspecten van leiderschap in het onderwijs ingegaan wordt. De start omvat een week training in de VS met een groep van ongeveer 40 collega’s uit het onderwijs (vooral uit de VS). De afsluiting is eveneens een week training met dezelfde groep. Naast het uitwerken van algemene opdrachten, het doen van veel assessments en het maken een eigen Personal Individual Development Program (een POP) behoort het gecoached worden door een ervaren collega op een managementpositie in de eigen instelling verplicht bij de opleiding. Daarnaast wordt je op afstand gecoached door een trainer/coach van de Chair Academy zelf. Halverwege en aan het einde vinden eveneens assessments plaats om de groei te meten.

Wat me meteen opvalt is de warmte waarmee we (ik ben met 2 collega’s van het Koning Willem I College) ontvangen worden. Hetzelfde gevoel als mijn bezoek aan de Chair Conference enige maanden geleden komt op: respect voor de kwaliteiten voor iedereen.

[ad#reclame]

De eerste dag bestaat uit het kennismaken onderling aan de hand van zeer leuke activerende werkvormen. In de eerste werkvorm moet de groep zich aan de hand van vragen verdelen over de hoeken van de ruimte en kennis met elkaar maken. Deze vragen geven inzicht in je eigen visie op management en je eigen leerstijlen. In elke hoek waar je staat vind je gelijkgestemden: een feest van herkenning. In een andere werkvorm moeten we ons sorteren op basis van het aantal jaren ervaring in het onderwijs. In ons geval van 2 jaar tot 32 jaar. Uiteindelijk worden deze twee uitersten aan elkaar gekoppeld, en zo iedere volgende. Aan de hand van een aantal vragen worden ervaringen uitgewisseld over je rol in het onderwijs: wat is je grootste succes en wat is je grootste uitdaging.

Mooi om te zien dat in 5 uur de groep los komt en er met veel humor hard gewerkt wordt. Men staat open om van elkaar te leren, en wil graag alles weten. Compliment voor de trainers wat mij betreft.

Naast het warme welkom blijft me wederom bij dat de Chair Academy ervan uitgaat dat in ieder persoon een leider schuilt en dat leiderschap niks met de functie, ego, macht, et. cetera. te maken heeft, maar met het vermogen om op basis van veel zelfkennis en inzicht in de behoeften van anderen de juiste aanpak te kiezen vanuit het hart: “Leadership comes from the hearth!”.