Voordelen van gebruik video in het onderwijs!

Vandaag sprak ik met een van mijn studenten een aantal studietaken door. Leuk was dat hij me spontaan complimenteerde met het gebruik van video’s als instructiemateriaal.

Natuurlijk heb ik doorgevraagd wat hij precies prettig vindt aan video’s. De volgende zaken noemde hij als voordelen:

  • je kunt de video stopzetten en zelf nadoen wat er tot dan toe is voorgedaan;
  • het zien van beeld is prettiger dan het lezen van tekst;

Verder vond hij het belangrijk dat er op plekken duidelijk aangegeven wordt wat de verkeerde keuze is en waarom of wat er mogelijk fout zou kunnen gaan. Het gebruik van tekstballonnetjes vind hij erg prettig en heeft dit liever dan gesproken tekst, want 1. in de klas is het lezen van een tekstballonnetje handiger dan ingespannen luisteren en 2. bij het stopzetten van de video blijft de tekst in beeld.

[ad#reclame]

Ondertussen heb ik een eerste aanzet van een enquete ontwikkeld om de beleving van de studenten rondom het gebruik van video in de les in kaart te brengen. Ik hoop deze enquete voor het eind van het schooljaar af te nemen om zo een beter beeld te krijgen van de voordelen voor video vanuit de perceptie van de student.

Bij het zoeken naar achtergrond materiaal en echte onderzoeksresultaten komt ik een heleboel tegen, maar niet echt onderbouwd. Wie kan mijn bronnenlijst aanvullen met relevant materiaal?

Zie voor mijn bronnen tot nu tot Delicious.com/pjkoning/video.