Balans tussen cognitive load en motivatie bij multimedia!

Via de website van kennisnet kwam ik (tijdens het zoeken naar de effecten van het gebruik van video in de les) een interessante presentatie (klik hier voor de video, althans uit het lijstje moet je even zoeken op haar naam) tegen van Chantal Gorissen van de Open Universiteit.

In de (korte) presentatie “Effecten van didactische structurering van multimediale leermiddelen” geeft ze aan dat er een verschil in opvatting bestaat over het wel/niet structureren vanuit twee theorieën:

  1. self-determination theory (motivatie theorie), en
  2. cognitive load theory.

Met name in de context van multimedia (en wat mij betreft het gebruik van Web 2.0 in het onderwijs, maar ook bij zelfsturend onderwijs in het algemeen) is het vinden van balans tussen beide essentieel.

[ad#reclame]

Bij de self-determination gaat het erom dat een student de mogelijkheid heeft om zijn eigen leerroute te bepalen om zo optimaal gemotiveerd te zijn.

Bij de coginitive load theory gaat het over de maximale cognitieve belasting die een persoon aan kan. Het duidelijk structureren van instructies is hierbij essentieel om de cognitieve belasting niet te hoog te laten zijn.

Ze geeft aan dat een balans mogelijk is door het expertise niveau van de student als uitgangspunt te nemen. De komende 3,5 jaar gaat ze verder onderzoek hiernaar doen.