Netwerken werkt!

Op dit moment ben ik bij het managementcongres van het Consortium voor Innovatie in Noordwijkerhout. De openingssessie van het congres wordt geleid door Luc Verburg van het Wellant College. Luc Verburg gaat in op “netwerken”: het thema van de conferentie.

De eerste vraag wordt bij Coen Free, oprichter en voorzitter van het Consortium voor Innovatie (CvI) neergelegd. Hij geeft aan dat het CvI dit jaar volwassen is geworden, want het CvI bestaat 18 jaar. Hij legt 2 uitdagingen neer bij het publiek: 1. het ROC heeft een fantastische potentie, echter komt dit niet goed tot zijn recht in het land; er is kritiek, 2. we moeten het MBO niet verkopen aan het bedrijfsleven onder het mom van CGO.

Coen Free hoopt dat tijdens het netwerken de komende 2 dagen hier veel over nagedacht wordt. Verder reikt Coen Free het eerste exemplaar van het boekje: “Op de koffie bij Obama” uit aan Marja van Bijsterveld. Dit boekje gaat over de uitdagingen van het MBO op weg naar 2010: CGO.

[ad#reclame]

Vervolgens komt Jan van Zijl van de MBO Raad aan het woord. Hij geeft aan dat er geld nodig is om zorgleerlingen beter te begeleiden, maar ook om studenten langer in school te houden. Dit om jeugdwerkloosheid te voorkomen. Door studenten langer op school te houden en een hoger opleidingsniveau mee te geven, wordt de arbeidsmarkt op langere termijn beter bedient. Ook komen er tienduizenden studenten het MBO binnen zonder diploma van het VMBO. Dit vraagt enorme investeringen van het MBO, bijvoorbeeld om leerachterstand in te halen. Dit lukt niet zonder inesteringen van de overheid in het MBO. Met zijn oproep richt Jan van Zijl zich echtstreeks tot de overheid en hiermee aan Marja van Bijsterveld.

dsc00550

Ten slotte komt Marja van Bijsterveld aan het woord om het congres officieel te openen. Ze waardeert het boekje van Coen Free en de poging om via netwerken zaken voor elkaar te krijgen in het land. In gesprekken aan het begin van haar regeringsperiode heeft ze met zeer veel mensen in het MBO genetwerkt om zo een goed beeld te krijgen van dit type onderwijs. Ze heeft hier veel van geleerd. Dit heeft onvloed op hoe ze dagelijks haar werkt doet. Netwerken werkt!

Ze gaat in op netwerken in het verleden en in het nu. Vroeger moest je van netwerken houden en vooral visitekaartjes uitwerken. Tegenwoordig is het een must voor iedereen. Je moet als netwerker bereid zijn om te geven, van moderne technologie gebruik maken en integreren in je dagelijkse bezigheden.

Door netwerken zijn mensen mondiger geworden. Dit dwingt instituten om transparanter te worden. Het MBO moet transparant worden door op innovatieve wijze te netwerken. Netwerken moeten opgezet worden binnen de organisatie tussen collega’s om van elkaar te leren. Netwerken moeten opgezet worden met het bedrijfsleven om een grotere tevredenheid te krijgen bij de BPV-begeleiders. Oook moeten netwerken gebouwd worden met de ouders van onze studenten om bijvoorbeeld spijbelen tegen te gaan.

Ze roept op tot veel netwerken de komende dagen om zo veel inspiratie op te doen: Netwerken werkt!

Dit bericht is ook geplaatst op het weblog van het Consortium voor Innovatie.