Reflectie op Mediawijsheid en Web 2.0

Afgelopen week stond in het teken van Mediawijsheid en Web 2.0 bij de opleiding Medewerker Beheer ICT. Een aantal indrukken wil ik delen. Ik ben benieuwd naar de ervaringen in het land hieromtrent.

Allereerst heb ik twee mooie eerste aanzetten van weblogs van mijn studenten verzameld:

  1. Maikel van Dijck;
  2. Martin Duijzer.

De kopgroep van de klas, want men bepaalt met een kleine bandbreedte hun eigen tempo, is fanatiek aan de slag gegaan met de studietaken. In gesprekken met de studenten valt me op dat er een tweedeling is.

De ene groep kende de aangeboden tools (delicious, wordpress en Google Reader) nog niet en is enthousiast over wat je ermee kan doen, en is van plan het te blijven gebruiken. Men snapt de meerwaarde en heeft ervaren dat het inderdaad meerwaarde biedt. Beide genoemde weblogs zitten o.a. in deze categorie.

[ad#reclame]

De andere groep vind het maar niks en geeft zelfs aan dat ze het later nooit meer zullen gebruiken. Meestal verwoord men de meerwaarde van deze tools goed. Bij doorvragen blijkt dat een aantal studenten nooit lezen, dus nooit websites bijhouden. Dan is er inderdaad geen meerwaarde voor RSS. Als ze iets willen vinden, dan Googlen ze op dat moment naar het onderwerp. Maar dagelijks of wekelijks informatie bijhouden doen ze niet. Zelfs niet over hun favouriete onderwerpen, zoals bijvoorbeeld voetbal. Tevens vind een deel het interface van Google Reader onhandig. Voor delicious geldt een zelfde redenering. Een deel houdt gewoon geen bookmarks bij en Googled elk moment opnieuw. Ook hier vindt men het interface van delicious lastig. Rondom webloggen merk je dat een groot deel van de studenten geen schrijvers zijn, en hierdoor het zelf bijhouden van een weblog niet echt in de leerstijl van de studenten ligt. Het lezen van weblogs wordt vaker gedaan, omdat ze via Google gevonden worden.

Tot zo ver mijn eerste ervaringen. Komende week zal het peloton de studietaken gaan inleveren. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen.