Web 2.0 als leermiddel

Op zijn weblog haalt Trendmatcher Willem Karssenberg twee bronnen aan van kennisnet rondom het gebruik van Web 2.0 in de klas:

Beide interessante bronnen om te gebruiken voor mijn lessen mediawijsheid deze week. Frappant is de conclusie van het laatste rapport dat overeenkomt met mijn bevindingen van gisteren waarbij het volgende blijkt:

Het gros van de studenten (zie bovenstaande foto van het bord) komt niet verder dan vriendennetwerken (natuurlijk allemaal Hyves: 84% gebruikt het), chatten (Live Messenger: 100%) en video’s (YouTube: 100%). Verbazingwekkend?

Gelukkig heeft mijn inzet om consequent bij studietaken Wikipedia te gebruiken eveneens vruchten af geworpen (100% kent en gebruikt het).

Ik wil een nuance aanbrengen bij de conclusie van Willem Karssenberg door te refereren aan mijn laatste opmerking die begint met “gelukkig”. De inzet van web 2.0 tijdens de lessen heeft absoluut impact op het gebruik ervan. Goed voorbeeld doet volgen. Aan ons als docenten de taak om goed voorbeeld te geven.

[ad#reclame]

Ik ben benieuwd of na mijn lessen en opdrachten rondom mediawijsheid de bekendheid, maar vooral het gebruik van RSS en social bookmarking toeneemt onder mijn studenten.