Mediawijsheid & Web 2.0: Studenten doen weinig met Web 2.0!

Vandaag ben ik begonnen met een week rondom Web 2.0 en mediawijsheid met een centrale aftrap voor de studenten Medewerker Beheer ICT bij de ICT-Academie van het Koning Willem I College.

Begonnen ben ik met de met de vraag wat Web 2.0 en Mediawijsheid precies betekent. Tot mijn verbazing (het zijn ICT-studenten) wist niemand wat beide termen inhouden. Men kwam niet eens in de buurt.

[ad#reclame]

Na mijn korte introductie rondom beide termen heb ik een “enquête” gehouden door vingers op te laten steken bij de onderwerpen die ik rondom Web 2.0 wilde behandelen: wie kent het? en wie gebruikt het daadwerkelijk?

photo1

Het gros van de studenten (zie bovenstaande foto van het bord) komt niet verder dan vriendennetwerken (natuurlijk allemaal Hyves: 84% gebruikt het), chatten (Live Messenger: 100%) en video’s (YouTube: 100%). Verbazingwekkend?

Gelukkig heeft mijn inzet om consequent bij studietaken Wikipedia te gebruiken eveneens vruchten af geworpen (100% kent en gebruikt het).

Andere zaken zoals webloggen (34% kent het) en social news (32% kent het) en RSS (40% kent het) zijn bekend, maar worden amper gebruikt. De overige zaken zijn nauwelijks bekend en worden niet gebruikt.

Na mijn introductie is men gestart met de studietaken (zie eerdere post). Hieraan werkt men deze week. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

In mijn eerdere post was ik nog niet klaar met de studietaak rondom mediawijsheid. Hierbij een eerste aanzet.

Studietaak – Mediawijsheid PK 2009-03-14

Gezien de grote tijddruk die ik ervaar om onderwijs te ontwikkelen ben ik tevreden met wat er ligt, maar mis ik minimaal nog de onderwerpen rondom je identiteit op het internet en hoe je hier zorgvuldig mee om gaat, en hoe bepaal je of de gevonden informatie daadwerkelijk betrouwbaar is. Iets om volgend schooljaar in te bouwen. De eerste stap is in ieder geval gezet.

[ad#reclame]