Coaching op basis van strengths!

Tijdens mijn trip in Nashville ging de keynote van Barry Conchie (LinkedIN profiel van Barry) over coaching op basis van strengths. Coaching op basis van strengths is het tegenovergestelde van coaching op basis van weaknesses. Oftewel: je kunt kijken naar iemands krachten en hem vervolgens zo inzetten dat hij vol tot zijn recht komt. Je kunt ook kijken naar wat iemand nog niet (goed) kan en hem vervolgens helpen om dit beter te beheersen.

Zelf ben ik van mening dat de wereld niet zwart-wit is, en ben ik voor een combinatie. Immers, vanuit wat iemand al wel kan, ontstaat er veiligheid om andere zaken te leren (hetgeen iemand nog niet kan). Zeker bij het behalen van een diploma door een student of bij veranderende omstandigheden (bijvoorbeeld in het onderwijs) moet je ook kijken naar wat iemand nog niet kan om zo stap-voor-stap onder begeleiding toch te veranderen.

Uit onderzoek blijkt volgens Barry Conchie dat 86% van de medewerkers tevreden is over zijn werk als hij gecoached wordt op basis van strenghts. De rede hiervoor is dat men hierdoor een hogere score op “confidence” scoort en zo een hogere score op “job satisfaction”. Tevens blijkt dat medewerkers die een grote kennis van hun “strengts” bezitten dat ze tevens een hoger salaris en een hoger opleidingsniveau genoten hebben. Volgens Barry is coaching op basis van strengths dus de manier om tevreden en zelfbewuste medewerkers te krijgen. De link naar het onderwijs is natuurlijk snel gelegd.

[ad#reclame]

Verderop in zijn betoog geeft Barry aan dat een leider of een team niet in alle gebieden hoog kan scoren, dus zal je een team moeten samenstellen die elkaar aanvullen in strenghts. Om dit te onderbouwen laat Barry een aantal teamsamenstellingen zien. De tip: maak een overzicht van de medewerkers in je team en kijk waar de zwakke plekken zitten, en zorg bij nieuw personeel dat deze plekken gevuld worden.

Een tweede boodschap van Barry gaat over communicatie. Uit onderzoek blijkt dat als in communicatie onderling steeds de volgende gevoelens verwoord worden er vertrouwen ontstaat voor de toekomst:

  1. trust
  2. compassion
  3. stability
  4. hope

Tijdens de sessie vraag ik me meteen af hoe veranderingen in het onderwijs de afgelopen tientallen jaren gecommuniceerd zijn. De tip van Barry is om al je communicatie te checken op bovenstaande woorden. Zijn stelling: “Competence only doesn´t help you to win, you need trust, compassion, stability and hope in your organization”.

Voor mij een interessante sessie met een aantal concrete hulpmiddelen die ik ga proberen in te zetten in de diverse werkzaamheden die ik heb momenteel.