Het verschil tussen kennis & vaardigheid

In het kader van de lessen die ik verzorg voor de Beroepscomponent Leerkracht kreeg ik van mijn collega Hans Schaepkens de tip om het boek Leren in 5 dimensies van Marzano te lezen. “Een echte aanrader!”, volgens hem. En inderdaad dat stokje wil ik bij deze doorgeven.

Zonder een compleet boek te bespreken, toch een aantal zaken die me aanspreken. Marzano maakt een duidelijk onderscheid tussen het aanleren van kennis en vaardigheden. Bij kennis zit het grootste deel van de energie in (in volgorde van aanbieden) het betekenis opbouwen, dan schematiseren, terwijl het onthouden het kleinste deel van de energie kost.

marzano

Bij vaardigheden zit het precies andersom. De minste tijd kost het aanleren van het stappenplan, daarna moet enige tijd uitgeprobeerd worden, maar uiteindelijk kost het automatiseren het meeste tijd. Aan de ene kant mogelijk een open deur, maar aan de andere kant zeer essentieel. Als ik kijk hoe ik zelf vaardigheden probeerde aan te leren, dan ging mijn aandacht vooral uit naar uitproberen, en ben ik de afgelopen 2 jaar bezig geweest met het meer-en-meer inzetten op automatiseren. Te vaak werd een vaardigheid slechts een of twee keer aangeboden om te oefenen. Herhalen dus!

Op het achterhalen van het stappenplan, bijvoorbeeld het aanleren van welke stapjes moet ik zetten om netwerk te testen op storingen, ging ik niet expliciet in. Ik ga nu inzetten om dit expliciet te maken voor de studenten. Een mooie mogelijkheid voor mij om de manier waarop ik onderwijs aanbied een stapje te verbeteren.

[ad#reclame]

Omdat ik binnen cgo tot nu toe met de Bie werk heb ik een koppeling gemaakt tussen de Bie en Marzano. Zie bovenstaande plaatje. De Bie noemt het conceptuele leerlijn, Marzano kennis. Zo noemt de Bie de vaardigheden leerlijn, en Marzano vaardigheden. Et cetera.

Mooi is dat Marzano verder duidelijke werkwoorden reserveert voor de intregrale leerlijn (van de Bie). Bij een integrale leerlijnen passen werkwoorden als beslissen, oplossen, ontwerpen, et cetera.

Een andere meerwaarde van het boek is de hoeveelheid aan “schematiserings” werkvormen die beschreven worden. Een mooie bron voor inspiratie!