Een geweldige scaffolding/levelling ervaring!

Afgelopen week zat ik met een student van de ICT-Academie om tafel om zijn ontwerp van een Windows Vista pc te beoordelen. Beoordelen? Formatief, oftewel: het beoordelen van het leren: Wat heeft hij geleerd? De tops, en Wat heeft hij nog niet geleerd? De tips. Dit om zijn leren te sturen richting de zaken die hij nog niet beheerst.

[ad#reclame]

De opdracht: Het ontwerpen van een Windows Vista pc op basis van de specificatie van hetgeen Windows Vista minimaal nodig heeft, is een opdracht uit de integrale leerlijn (de Bie) waarin kennis en vaardigheden die in een eerder stadium geleerd (moeten) zijn samen komen in een realistische beroepscontext. Bij kennis en vaardigheden kun je denken aan:

  • benoemen van de onderdelen van een pc;
  • verklaren of onderdelen met elkaar samenwerken;
  • ontwerpen van een pc op basis van eisen en wensen van de klant;
  • maken van een powerpoint presentatie;
  • maken van een planning;
  • et cetera.

De integrale opdrachten (projecten) zijn in toenemende complexiteit opgebouwd. Oftewel: ik gebruik scaffolding/levelling, zie eerdere weblogitems: 1, 2, 3 en 4 hierover). Eerst een relatief eenvoudige (lees: weinig onderdelen en echt de basis onderdelen) Windows Vista pc, vervolgens een iets complexere klantvraag voor een Linux pc en ten slotte een high tech pc met complexe onderdelen (dual core processor, high end videokaart met SLI of scrossfire, et. cetera).

[ad#reclame]

In het gesprek met met de student gaf hij aan dat hij het best wel lastig vond om een pc samen te stellen. Met name om uit te leggen of onderdelen wel/niet met elkaar samenwerken. Hij zei dit aarzelend, omdat hij vond dat hij dat zo maar moest weten.

Toen ik hem vertelde dat projecten er zijn om te leren, en dat hetgeen je in project 1.1 nog niet helemaal beheerst, je in project 1.2 opnieuw kunt oefenen en beter doen, werd hij vrolijk en kreeg een zekere uitstraling. In project 1.3 kun je vervolgens alles wat je geleerd hebt waarschijnlijk in een keer helemaal goed doen.

Leren betekent fouten maken. En fouten maken mag of beter moet, want van fouten leer je.