Overzicht leertheorien (2): Connectivisme

Enige weken geleden schreef ik een kort weblogitem waarin ik een een overzicht presenteerde van de grote leertheorieën.: behaviourisme, cognitivisme, handelingspsychologie, metacognitive leertheorie, (social) constructivisme en connectivisme.

[ad#reclame]

In de tussentijd heb ik een aantal reacties gehad op mijn overzicht: zowel online, als 1-op-1 van collega’s, maar ook van de studenten van de beroepscomponent leerkracht waar ik een deel van het onderwijs verzorg. In onderstaande filmpje dat ik op de weblog van Wilfred Rubens vandaag vond wordt goed uitgelegd wat met cognitivsme bedoeld wordt.

Wilfred geeft m.i. terecht aan dat het verhaal enigszins zwart wit gepresenteerd wordt. De lerende maakt alleen nog gebruik van web 2.0 tools om te leren. Natuurlijk is de werkelijkheid anders en slaat iedere nieuw idee eerst door naar extremen om later opgenomen te worden in een best of breed aanpak. Met best of breed bedoel ik dat goed onderwijs bestaat uit het toepassen van een mix: 1. van de genoemde leertheorieën, en 2. van on-line en traditioneel leren (blended learning) om zo iedere student optimaal te bereiken.

Een andere discussie die ontstond gaat over het wel of niet mogen labelen van cognitivisme als leertheorie. Wat mij betreft een oninteressante discussie, want het gaat erom dat je je ogen openhoudt voor ontwikkelingen in de wereld en hierop als school inspeelt. Het internet met al zijn (web 2.0) mogelijkheden is er, en wordt meer en meer gebruikt door onze studenten. Via de studenten komt deze technologie het klaslokaal binnen, en dus zal de school hier iets mee moeten, vind ik.