Simple File Sharing

Een van de onderwerpen die onze studenten aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College leren is het delen van mappen en printers tussen computers in een netwerk. Voorkennis hiervoor heb ik in eerdere post al beschreven, zie: Hoe werkt een IP-adres?, maar ook Hoe werkt het internet? en Wat is het verschil tussen een hub en een switch?

Op de website van Microsoft is een uitgebreid artikel te vinden over de drie manieren waarop je binnen Microsoft Windows omgevingen bestanden kunt delen:

  • The Shared Documents folder
  • Simple file sharing
  • Advanced file sharing

In deze post ga ik in op Simple File Sharing. Met Simple File Sharing is het mogelijk om eenvoudige manier mappen en printers onderling te delen, echter kun je weinig instellingen doen rondom het toegang geven of weigeren van toegang tot mappen en printers op het niveau van gebruikers. Of iedereen heeft toegang of niemand heeft toegang. Of iedereen mag de bestanden in de map lezen of iedereen mag het bestand in de map ook wijzigen. Daarnaast is het mogelijk om de map een andere naam in het netwerk te geven.

[ad#reclame]

Standaard staat Simple File Sharing aan in Windows XP, Windows 2000, Windows 98, Windows ME en Windows NT 4.0.

In bovenstaande screencast kun je precies kijken hoe je met Simple File Sharing omgaat, dat wil zeggen hoe controleer ik of Simple File Sharing aan staat?, hoe activeer je het delen van mappen? en hoe activeer je het delen van printers?

De gebruikte muziek is natuurlijk met een Creative Common License van de site Jamendo: Fresh Body Shop van Orgamilk.