VMWare Server 2: een eerste indruk!
Tot voor kort gebruikte ik VMWare Server 1.x voor het testen van nieuwe besturingssystemen, zoals beta´s van Windows Vista, Ubuntu 7.04, Ubuntu 7.10 en Ubuntu 8.04. Maar ook om virtueel netwerken te bouwen tussen diverse besturingssystemen. Dit om onderwijs voor de ICT-Academie te kunnen schrijven zonder meteen met kabels, switches, et. cetera. aan de slag te gaan.
Vanaf versie 2.0 van VMWare Server is er echter een en ander grondig veranderd. VMWare Server moet volledig via een webbrowser ingesteld worden d.w.z. het aanmaken van nieuwe virtuale machines en het starten en stoppen hiervan.
Omdat VMWare Server 2.0 volledig integreerd met Windows, moet je om in te loggen via je webbrowser een gebruiker van Windows (in mijn geval Vista) gebruiken. Het adres om te connecten vanuit je webbrowser met VMWare Server 2.0 is: http://127.0.0.1:8308/ui of http://localhost:8308/ui. Als alles goed gaat krijg je het volgende scherm te zien:
Vervolgens dien je in te loggen met een bestaand Windows account. Na het inloggen krijg je het allereerste scherm te zien van deze post. In dit scherm kun je de diverse virtual machines zien en ze starten en stoppen. Nadat je een virtual machine gestart hebt, kun je via het tabblad consoles een console starten, zoals in onderstaand scherm te zien is.
In dit console draait vervolgens je virtuele machine. Voordeel van deze aanpak is, is dat je ook vanuit andere plekken makkelijk kunt verbinden met VMWare Server. Na het verbinden via je webbrowser kun je een VMWare Remote Console starten en zo van afstand gebruik maken van je VMWare Server.
[ad#reclame]
Handig als je op een EeePC werkt en thuis diverse zware besturingssystemen hebt draaien om in lessen demonstraties te geven. Bijvoorbeeld om een eerste blik te gunnen op Windows 7.
In theorie dan, want ik heb het nog niet in de praktijk uitgetest. Gaat er vast en zeker van komen.
Ik ben vooral benieuwd naar de snelheid over een netwerk. Via Virtual Server 2005 is dat niet zo denderend. Als VMwarehier sneller in is, ga ik over naar VMware. Die komt dan op mijn server te draaien.
Zou je dat kunnnen testen?
Mark, ik heb nog niet getest, maar ik wil dat nog testen. Ook met EeePC. Ik houd je op de hoogte.
Hoi,
Ik heb als Host systeem een Vista Business 64Bit met VMware Server 2.0 op geïnstalleerd. Ik krijg het login-scherm te zien als ik via het loop-back ip 127.0.0.1 verbinding maak. DNS name enzo is noppes. Soit niet dat dit een probleem is.
Wat veel vervelender is dat de vmware-hostd.exe service niet wil starten of na het booten onderbroken wordt.
Details:
Faulting application vmware-hostd.exe, version 0.0.0.0, time stamp 0x48f25185, faulting module MSVCR80.dll, version 8.0.50727.1434, time stamp 0x4757746d, exception code 0x40000015, fault offset 0x000046b4, process id 0xe7c, application start time 0x01c98e74731b2e12.
Als er iemand me in de goede richting zou kunnen / willen duwen dan heeft die een pint te goed!
Mvg,
Filip
wat is dit de bedoeling om windows 7 er op zetten of installeren
Met VMWare Server 2.0 (of 1.0 of producten als VirtualBox of Virtual PC) kun je op jouw pc meerdere besturingssystemen laten draaien. VMWare Server 2.0 bootst via software pc´s na onder jouw besturingssysteem. Op deze nagebootste (virtuele) pc´s kun je vervolgens een besturingssysteem installeren. Erg handig om systemen te testen bijvoorbeeld.