Wat onthouden we?

Vorige week gaf ik mijn eerste les in de Beroepscomponent Leerkracht. Tijdens deze les haalde ik cijfers aan over wat we precies onthouden en in welke mate. Deze cijfers komen uit de publicatie: “Gewoon een goede school – leerlijnen naar de toekomst” van het Koning Willem I College, maar wil ik graag delen.

Kern van de cijfers voor mij is, is dat je als docent moet varieren in je onderwijsaanbod. Zeker niet alleen uitleggen, want die is weinig effectief. En als je echt iets moet uitleggen hier vooral iets visueels van te maken: plaatjes (zien) of zelfs video (zien en horen)? Maar zeker ook het met elkaar te discussieren over een onderwerp.

[ad#reclame]

Wat ik zelf vaak gebruik is dat als ik een student individueel wat uitgelegd heb, ik hem de opdracht geef een andere student dit uit te leggen. Student A komt bij me en vraagt om nog eens uit te leggen wat partitioneren precies is. Ik roep dan: “Ah, dat heb ik student B net uitgelegd.” en vraag student B om zich over student A te ontfermen.

Ik begeleid dan een grote groep studenten in een projectruimte, en probeer zo het leren effectiever te maken (zie cijfers), maar tevens tijd te maken voor andere vragen van andere studenten.