Mobile devices in het klaslokaal, oftewel: EeePC deel 2!

In mijn post EeePC schreef ik over mijn eerste ervaringen met de EeePC 901 die ik als proef binnen het Koning Willem I College mag gebruiken. Ik heb een heleboel reacties gekregen van mede bloggers als studenten van de ICT-Academie.

Om de discussie te stroomlijnen heb ik gepoogd netbooks af te zetten tegen laptops en smartphones, want als je een mobile device in het klaslokaal wilt inzetten (voor studenten of docenten) dan heb je drie keuzes.

In onderstaande figuur heb ik geprobeerd de, voor mij, relevante verschillen in kaart te brengen:

  1. verschil in ergonomie – aan de hand van het grootte van het scherm en toetsenbord krijg ik eerder last van RSI-achtige verschijnselen en ben ik in staat om snel of langzaam te typen. Hoe kleiner het toetsenbord hoe lastiger het typen is, heb ik gemerkt. Daarnaast is met een kleiner scherm het lastiger een powerpoint te maken of een lesbrief te typen, omdat je overzicht mist en veel moet scrollen.
  2. accuduur – hoe lang kan ik echt mobiel tussen de studenten in begeleiden zonder dat ik een stopcontact in de buurt moet hebben. Afgelopen maandag heb ik hiermee geëxperimenteerd met de Asus EeePC. Het werkt super om tussen de studenten in te gaan zitten en gemaakt materiaal te bekijken en direct in onze ELO N@tschool resultaten in te voeren, maar ook achtergrond materiaal samen met de studenten op te zoeken en deze meteen in te zetten om een probleem op te lossen.
  3. aanschafprijs – al zijn de verschillen niet zo groot, echter wordt aanschafprijs vaak als argument gebruikt, terwijl natuurlijk ook naar beheerskosten gekeken moet worden. Dit laatste heb ik niet meegenomen.
  4. hardeschijfgrootte – aan de hand van de grootte van de hardeschijf ben ik wel/niet in staat om echt mobiel te werken. Bij Asus EeePC 901 loopt ik tegen problemen hiermee aan, omdat Windows XP op een 4 Gb solid state disk staat. Dit is echt te weinig. De EeePC 1000HA heeft een grotere hardeschijf en levert dit probleem niet. Bij smartphone moet je aan 8 tot 16 Gb denken, echter is het besturingssysteem heel klein (in verhouding).

Bij het maken van een keuze zou ik gaan voor een Asus EeePC 1000HA (of een vergelijkbaar model van een concurrent), omdat deze de voordelen van een laptop en netbook combineert: grote hardeschijf, lange accuduur, en een iets groter toetsenbord (al heb ik geen ervaring nog met het iets grotere toetsenbord). Die paar tientjes euro aan aanschaf zijn te verwaarlozen. Echter heb ik daarnaast de behoefte om met een groter scherm en toetsenbord te kunnen werken na de les om een presentatie te maken, lesmateriaal te ontwikkelen, et cetera. Hiervoor is een groter scherm een must en is de productie hoger door een groter scherm en toetsenbord.