Asus EeePC

Afgelopen week kreeg ik tot mijn positieve verbazing een Asus EeePC in bruikleen om te testen voor het Koning Willem I College. In een pilot moeten de voor- en nadelen van het gebruik van de Asys EeePC in het primaire onderwijsproces in kaart gebracht worden.

In een eerdere post heb ik mijn ervaringen gedeeld met het gebruik van mijn iPod Touch met het live webloggen. Een aantal lezers reageerden hierop met hun ervaringen rond het gebruik van de EeePC. Ik ga toen aan dat ik graag een Asus EeePC wilde uitproberen. Vanaf maandag ga ik hem echt inzetten in de les.

Tot nu toe liep ik tegen twee problemen aan:

  1. WLAN-verbinding werkt niet – Het koppelen van de Asus EeePC via WLAN aan mijn thuisnetwerk heeft enige hoofdbrekens gekost. Ik heb een WLAN-router van Medion. Deze draait al jaren zonder problemen en verbind naast twee vaste pc’s thuis via een “ouderwets” draadje, mijn laptop van school en mijn iPod Touch via WLAN. Ik gebruikte op mijn WLAN-router de volgende beveiliginsmaatregelen: MAC-filtering, WPA en WEP, echter wil de combinatie van WPA en WEP niet werken met de Asus EeePC, terwijl mijn iPod Touch en laptop hier geen problemen mee hebben. Door WEP uit te zetten is de verbinding uiteindelijk gelukt.
  2. Harde schijf grootte – Nadat ik de Asus EeePC aangesloten had op mijn WLAN riep Windows XP meteen dat er een groot aantal updates zijn. Echter tijdens het installeren van de updates liep de harde schijf (solid state disk) vol, en gaat de performance dramatisch achteruit. Wat blijkt er zitten 2 solid state disks in de Asus EeePC. De schijf waar Windows XP op geinstalleerd is, is echter veel te klein om updates te draaien.

Wat ik tot nu toe nog erg lastig vind, is om snel te typen. Althans, dat snel typen werkt wel, maar elke 3 letters zit ik op een verkeerde toets. Dit omdat het toetsenbord erg klein is. Van een (ex-)student, Mark Lommers, kreeg ik de tip om een 10 inch. MSI Wind U100 aan te schaffen, omdat deze een groter toetsenbord zou hebben. Een nadeel is echter dat er geen solid state disk gebruikt wordt, waardoor de accu minder lang te gebruiken is. Een andere mogelijkheid is de Eee PC 1000HA.

[ad#reclame]

De komende week zal ik verslag doen van mijn bevindingen. Ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen, zodat ik deze kan verwerken in mijn verslag.

Wat ik trouwens helemaal gaaf vind is om te ervaren dat mensen in mijn digitale netwerk: Pierre Gorissen en Willem Karssenberg binnen zeer korte tijd reageerde op mijn vraag rondom probleem 1. Bedankt!