Lev Vygotsky’s (1978) en Gaming (2008)?

Momenteel ben ik druk bezig mezelf voor te bereiden op het geven van lessen voor de opleiding Beroepscomponent Leerkracht. Via mijn delicious account kun je een groot aantal hyperlinks vinden met interessant materiaal dat ik deze opleiding gebruikt gaat worden.

In deze opleiding gaan we via leertheorieën en de praktische impact van leertheorieën op hoe je als docent leren effectief faciliteert naar concrete handvatten: het BIT-model en het verantwoordingsformulier voor de les. Een mooie ontdekkingsreis op weg naar inzicht in leren.

Een van de technieken die ik ga behandelen is Scaffolding van Lev Vygotsky’s (1978) (zie Emerging perspectives on learning, teaching and technology):

The term ‘scaffolding’ comes from the works of Wood, Bruner and Ross (1976). The term ‘scaffolding’ was developed as a metaphor to describe the type of assistance offered by a teacher or peer to support learning. In the process of scaffolding, the teacher helps the student master a task or concept that the student is initially unable to grasp independently. The teacher offers assistance with only those skills that are beyond the student’s capability. Of great importance is allowing the student to complete as much of the task as possible, unassisted. The teacher only attempts to help the student with tasks that are just beyond his current capability. Student errors are expected, but, with teacher feedback and prompting, the student is able to achieve the task or goal. When the student takes responsibility for or masters the task, the teacher begins the process of “fading”, or the gradual removal of the scaffolding, which allows the student to work independently. “Scaffolding is actually a bridge used to build upon what students already know to arrive at something they do not know. If scaffolding is properly administered, it will act as an enabler, not as a disabler” (Benson, 1997).

Scaffolding richt zich op hetgeen de student nog net niet zelfstandig kan en biedt de student zo de mogelijkheid om stapje-voor-stapje in zijn eigen tempo en hetgeen hij net aan kan te leren zonder zelfvertrouwen en motivatie te verliezen.

[ad#reclame]

Maar welke link hebben Vygotsky uit 1978 en Gaming anno 2008 nu? Scaffolding en het levelling up principe van succesvolle Games zijn met elkaar gelinkt. Levelling up is immers:

Je hebt een level (met een bepaalde moeilijkheidsgraad) behaald, en je gaat door naar de volgende level (met een hogere moeilijkheidsgraad). Je voelt je goed, doordat je iets geleerd hebt, dat je in het begin niet kon.