MUVE Workshops in SL

Naar aanleiding van mijn bezoek aan het EFODL conferentie in Charleroi heb ik me ingeschreven voor een aantal workshops over MUVE (Multi User Virtual Environments) van Margarita Pérez-García.

Naar aanleiding van haar workshop (zie mijn weblogitem hierover), en eerdere weblogitems hierover in mijn weblog (zoek op Second Life in mijn weblog), wil ik nu echt eens zelf ervaren wat de toegevoegde waarde hiervan kan zijn.

[ad#reclame]

In een reactie op een post van Ron Tolido over Second Life gaf ik toen al aan Second Life te willen blijven volgen:

Ron, ben het helemaal eens met je verhaal over SL. SL is voor ons als ICT-ers interessant om te kijken naar wat er technologisch allemaal mogelijk is, maar is, als product, iets van voorbijgaande aard, denk ik. Maar zal wel degelijk zijn sporen achterlaten in nieuwe producten in de toekomst. Ik heb op het Koning Willem I College onder onze studenten een korte (uiteraard digitale) enquête gehouden, en met veel studenten (16+) hierover gesproken. En wat blijkt: ze vinden het niks aan. Ze sms-en, msn-en of WOW-en liever. We hebben zelf een pilot gedaan met studenten van diverse studies met SL. Erg leerzaam, want er is wel degelijk iets te leren: virtuele economie, virtuele marketing, 3D-modellering, etc. Als je het leerproces maar strak stuurt. Maar toch, de aantrekkingskracht voor onze studenten blijft zeer minimaal. Uit cijfers blijkt ook dat maar een klein deel van de avatars maandelijks online zijn, en dat de leeftijd 30+ en HBO+ is. In mijn eigen beleving is het een soort 3D chat-ruimte waarbij je maar weinig mensen tegenkomt. Natuurlijk zijn er ruimtes met avatars aanwezig, maar deze staan voor 1 Linden Dollar per 15 minuten te dansen, terwijl de “eigenaar” de afwas staat te doen. Kortom, geen communicatie, en een saaie bedoening. Toch, wil ik er vanuit een didactisch en technologisch aspect SL blijven volgen.

Kritisch, maar positief en zelf willen ervaren wat ik met MUVE’s in het algemeen en Second Life in het bijzonder zou kunnen bereiken ga ik deze workshops volgen.

Een van de “nadelen” van Second Life is dat iedereen hier toegang toe heeft, en je afhankelijk bent van de firma Linden Research. Een andere mogelijkheid is OpenSim:The OpenSimulator Project is a BSD Licensed Virtual Worlds Server which can be used for creating and deploying 3D Virtual Environments.