Technikids – kids enthousiasmeren voor technologie!

Momenteel ben ik op bezoek bij een competence center als laatste dag van mijn bezoek aan het congres van de EFODL in Charleroi.

Meneer Fer verteld over het initiatief Technikids. Hij is gevraagd om dit initiatief op te zetten om problemen met motivatie in technische opleidingen te voorkomen. Op dit moment haalt slecht 38% het diploma, terwijl het bedrijfsleven schreeuwt om technische mensen. Door kids op jonge leeftijd met techniek in aanraking te brengen, hoopt men dat meer kids kiezen voor een technisch beroep en door de voorkennis meer kans op het behalen van een diploma heeft.

Men maakt gebruik van Lego Mindstorms. In Lego Mindstorms zitten een groot aantal technische zaken: motoren, sensoren, programmeren, et cetera.

Een groep kids (tussen 10 en 12 jaar) komt een dag naar het competence center, krijgen workshops en maken uiteindelijk een product. In de klas wordt vervolgens verder gewerkt. Aan het einde vindt een evaluatie plaats door de kids, de ouders en de docent. De ouders krijgen tevens informatie over technische opleidingen in de omgeving.

Het gehele programma is gratis. Hierin zitten alle kosten, zoals transport, eten, t-shirt, et cetera.