Multi-user Virtual Environments: MUVE

Op dit moment zit ik in een workshop van Margarita Pérez-Garcia over Multi-user Virtual worlds.

Ze leidt in zeer interessant europees project Muveanation (HTTP://muveanation.nl). In dit project kunnen 80 docenten (gratis) in Europa opgeleid worden in het gebruik van virtuele werelden.

Ze laat zien wat second life is. En geeft aan dat je sociale contacten kunt leggen via je avatars via tekst en spraak.

De volgende voordelen worden genoemd van het gebruik van Muve: facilitating social interaction, visualisation, contextuelisation, exploring the relation with doing in the real world, informal learning opportunities, affective nature of immersion, empathy and related motivational aspects, stimulation and experimental learning, roleplaying, strong virtual communities, identity play and ownership of learning.

Ze presenteert vervolgens een spiderdiagram waarmee je de readiness voor het gebruik van Muve kunt meten. Zonder duidelijke basis moet je er niet aan beginnen.

Als de spiderdiagran een positief beeld geeft, heeft ze een lijst om alle aspecten van het gebruik van Second Life de revue te laten passeren. Zodat je als docent de juiste keuzes maakt en alle benodigde stappen om tot een succesvol gebruik van SL te komen.

Een probleem dat aangesneden wordt betreft de benodigde skills om met SL aan de slag te gaan. De oplossing is eenvoudig. Of zelf veel tijd stoppen om SL te leren. Of geld spenderen aan (virtuele) experts die het voor je kunnen bouwen.

Ze noemt openSim als open source tegenhanger van SL. Zo kun je een eigen server inrichten in je school en zo de virtuele wereld beheersen.

Een deel van de presentatie gaat over de gevaren van SL in de klas. Hoe zorg je ervoor dat anderen je leermoment komen verstoren? Et cetera. SL biedt de mogelijkheid om een afgesloten eiland te maken waarbij je zelf bepaald wie er binnen komt. Helaas kun je nog niet voorkomen dat studenten teleporteren naar een andere space.

Kortom een boeiende discussie, maar persoonlijk zie ik nog een hoop hobbels om dit echt in te voeren in het onderwijs.

Op de weblog van Wilfred Rubens is een uitgebreider verslag te lezen.