Modern onderwijs: weg met Skinner, Vygotsky, Bloom, et cetera.

De tweede spreker, Donald Clarke uit Engeland, start zijn presentatie met het trieste verhaal dat in het huidige onderwijs de zin in leren, dat ieder kind heeft, afgeleerd wordt.

Als je naar de huidige jeugd kijkt, dan zie je dan je met sommige studenten lastig een gesprek kunt voeren, terwijl je 45 minuten kunt chatten met dezelfde student. Het gaat er dus om dat je als docent het juiste medium vindt om kennis over te dragen. Medium? Chat, SMS, telefoon, et cetera.

Wat zijn de populairste merken:
1. Google
2. Apple
3. YouTube
4. Wikipedia
5. Starbucks
Deze bedrijven bepalen wat onze studenten ervaren.

Onze huidige manier van lesgeven is gebaseerd op oude theorieen: Skinner, Bloom, Vygotski, Bandler (NLP), Coffield (Learning Styles), et cetera. Echter, volgens de spreker, zijn deze theorieen volledig achterhaald, maar domineren nog steeds onze manier van lesgeven.

Gelukkig zijn er anderen die ons landschap vormgeven. De mensen achter YouTube, Google, Apple, Facebook, et cetera.

De kennis rondom leren in het internettijdperk gaat over murder of the myths, herhaling van lesmateriaal, chunking, cognitive overload (filmpjes op YouTube zijn maximaal 10 minuten), self pages, feedback, gebruik van beelden, spraak, samenwerking (sociale aspect van Web 2.0), learning by doing, et cetera.

Al deze zaken zijn beschikbaar op het internet, Web 2.0, en moeten gebruikt worden om eigentijds onderwijs vorm te geven.