TMF roept op om leraar te pesten!

Vanmorgen hoorde ik op het nieuws dat TMF studenten oproept om hun leraar te pesten en dit op te nemen op hun mobiel. Als men het filmpje instuurt bij TMF maakt men kans op een laptop.

[ad#reclame]

Op de site WaarMaarRaar.nl is een berichtje over deze actie te vinden:

Laptop als beloning om leraar te pesten – Het belooft een zwaar schooljaar te worden voor Nederlandse leerkrachten. De jongerenzender TMF heeft zijn kijkers opgeroepen om leuke filmpjes in te sturen van jongeren die de klas uit worden gestuurd. Wie het winnende filmpje instuurt, krijgt een laptop als beloning.Vooral tijdens de eerste weken van het schooljaar zullen leraars moeten opletten voor de terreur van hun leerlingen, want de actie loopt tot 19 september.

Het grote probleem met dit soort oproepen is het aanzetten tot het plegen van een “misdrijf” door TMF. Het zet studenten aan om het portretrecht te schenden, want (zie Wikipedia):

  • De afgebeelde persoon wordt in de afbeelding voor schut gezet of belachelijk gemaakt. Bepalend is daarbij niet de bedoeling van de maker, maar of het zo opgevat kan worden; of iemand zich door de foto in zijn eer aangetast kan voelen.
  • De wijze van afbeelden is schadelijk voor het imago van de persoon.

Het lijkt me overduidelijk dat de oproep van TMF juridisch niet kan. Het lijkt me een goede zaak om dit soort oproepen eens bij de rechter neer te leggen en hem/haar een uitspraak te laten doen. Een proefproces van een van de raden, bijvoorbeeld de MBO Raad?