Enquêtes met Google Docs

Een van de eisen die de wet BIO stelt is dat je je als docent continue professioneel blijft ontwikkelen. Natuurlijk niet alleen op je vakgebied, maar ook op het gebied van je pedagogische en didactische kwaliteiten.

Een van de manieren om zicht te krijgen op je eigen pedagogische en didactische kwaliteiten is door de studenten te vragen hoe ze jou ervaren als docent op het gebied van:

  • a. Lesgeven
  • b. Omgaan met de groep
  • c. Houding
  • d. Hoe te leren?

In mijn opleiding om naast mijn vakbekwaamheid ook een pedagogisch didactische bevoegdheid te halen heb ik een enquêteformulier hiervoor gekregen. Echter, is een papieren formulier ouderwets in het digitale tijdperk, vind ik. Daarnaast is het lastig om alle ingevulde formulieren alsnog (digitaal) te verweren, en moeten alle studenten tegelijkertijd onder jouw hoede het formulier invullen.

Al enige tijd was ik daarom op zoek naar een digitaal alternatief. Natuurlijk kon ik dit in Blackboard al, echter gaat onze afdeling per september helemaal over naar N@tschool, en wil ik onafhankelijk van ELO´s dit soort zaken zelf kunnen beheren en embedded in diverse omgevingen: e-mail, ELO, weblog, et cetera.

Op het web kon ik alleen maar commerciële alternatieven vinden, echter tipte mijn collega Martijn Bos me met de mogelijkheid om in Google Docs enquêtes te maken (zie voorbeeld):

Loading…

Door in Google Docs een spreadsheet aan te maken en deze vervolgens te sharen (door erop te klikken en vervolgens het tabblad share te kiezen, kom je in het volgende scherm.

Kies vervolgens voor “preview and send form” om een enquête aan te maken of deze achteraf aan te passen. Dit kun je doen door op “Edit Form” (in de linker bovenhoek) te klikken.

Vervolgens kun je mailadressen invoeren en via de knop “Invite People” de enquête versturen, maar ook kun je de enquête via de link “Embed” invoegen in je weblog, ELO, et cetera.

[ad#reclame]

Mocht je een beeld willen hebben van hoe de resultaten weergegeven worden, dan kun je hier kijken, nadat de enquête ingevuld hebt. Natuurlijk is het op dit moment nog een rijtje getallen per student, echter is het mogelijk om hier diverse grafieken van te maken met Google Docs.