Verspild talent!
Gisteren hadden ik met mijn collega’s een discussie met als titel: “Verspilt talent!”, althans dat is de titel die ik er achteraf zelf aan zou geven, want de discussie ontstond spontaan.
Hoe is het mogelijk dat we in het MBO op niveau 2, 3 of 4 studenten tegenkomen die ooit het VWO of Havo geprobeerd hebben, maar stap-voor-stap afgegleden zijn naar het VMBO, en daar nog eens van VMBO-T naar steeds een lager niveau. Natuurlijk zijn er nog meer studenten die op VMBO-T begonnen zijn en vervolgens overgestapt zijn naar een steeds lager niveau.
In mijn beleving is hier het “ouderwetse” behaviorisme dat parten speelt.
In gesprekken met studenten hoor ik vaak dat ze afglijden tot het niveau waarop ze zonder te leren, zonder huiswerk te maken, maar in de les regelmatig op te letten, toch de tentamens halen. Regelmatig spijbelen maakt niks uit, want elke keer weer halen ze het tentamen toch.
Dit afglijd gedrag wordt beloond (behaviorisme) met het behalen van tentamens en uiteindelijk een diploma (op een veel te laag niveau). Dit gedrag zit vervolgens zo verankerd in de student dat het op het MBO opeens erg lastig wordt voor ze. Ze kunnen erg moeilijk op tijd komen, of slaan zelfs regelmatig een dag over op school. Ze hebben niet geleerd te leren. En als ze op school zijn, is de student vaak met andere zaken bezig. En met dit gedrag haal je (aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College) geen MBO diploma, want je zult wel minimaal op school moeten zijn om de kennis en vaardigheden die geleerd moeten worden te leren. Je zult soms thuis moeten werken, en voor sommige vakken moet je thuis leren. Ook op school moet je een belangrijk deel van de tijd je kunnen concentreren op het leren.
[ad#reclame]
Ik de vorige alinea noemde het behaviorisme bewust “ouderwets” tussen quotes, omdat behaviorisme vaak als ouderwets geoormerkt wordt in de vernieuwingsdrang van het onderwijs. Alles is constructivisme, social constructivisme of connectivisme, en anders is het oud-denken. Flauwe kul natuurlijk, want het ene sluit het andere niet uit.
Natuurlijk moeten studenten zelf op zoek gaan naar kennis en actief met deze kennis bezig zijn (constructivisme), en natuurlijk is het effectiever als ze dat samen met anderen doen (sociaal constructivisme). En niet alle kennis is nodig binnen het hoofd van de student, als hij maar een netwerk heeft waarin hij de benodigde kennis kan vinden (connectivisme).
Echter, het belonen van goed gedrag en het afstraffen van slecht gedrag blijft natuurlijk geldig.
Ik vind dat studenten die op het juiste niveau zitten qua intellectuele capaciteiten maar niet functioneren niet beloond moeten worden met afglijden naar een lager niveau. Je zult met deze studenten het gedrag bespreekbaar moeten maken, en ze keer op keer straffen voor dit gedrag door ze een project over te laten doen, het leerjaar over te laten doen en ze de toegang tot een Proeve van Bekwaamheid te ontzeggen. En uiteraard moet ieder sprankeltje goed gedrag beloond worden om zo in een positieve spiraal te recht te komen.
Anders levert dit alleen maar verspilt talent!
Ja Dit merkte ik bij mij in de klas ook altijd, Wij hadden eerst ook een jongen in de klas die was enkele jaren geleden begonnen met Gymnasium, en was afgegleden naar VMBO-T, en nu is die zelfs van de ICT Opleiding weg.
Het vroeger weggaan van school was ook een veel voorkomend iets bij mij in de klas, voornamelijk op Vrijdag dan zaten we aan het eind van de dag nog maar met 2-6 man van die 19.
en dan kreeg je het smoesje van “Thuis kunnen we beter werken dan hier”
“En als ze op school zijn, is de student vaak met andere zaken bezig.”
Klopt ook, sommige zijn de hele dag aan het MSNen, Gamen , niksen terwijl ze nog genoeg te doen hebben.
even een paar minuutjes tussendoor iets anders doen vind ik persoonlijk nog wel even kunnen als je een tijdje hard hebt gewerkt.
Dus ik ben het eens met dit stukje tekst.
en Even een ander onderwerp:
Die Trend Micro Beta doet het goed, nog geen crashes of iets dergelijks gehad.
Frans, mooi dat je uit eigen ervaring spreekt en dit fenomeen vaak heb gezien. Dat is een bevestiging voor mijn beeld op de problematiek. De opdracht is vervolgens aan ons docenten om dit gedrag om te zetten in positief gedrag.
Beta werkt ook goed bij mij. Heb nu 5 issues ingediend voor de beta van TMIS 2009 Pro. O.a. de samenwerking met het security center van microsoft werkt niet goed.
Dat probleem heb ik bij TMIS 2009 niet met het beveiligingscentrum, maar ik denk dat we ook een andere versie testen aangezien ik 64-Bit heb. ik heb meer probleem met de Scan-Results.
maar moet je dat testscript gewoon naar TIS_Beta@trendmicro.com sturen?
Ja, je kunt het testscript naar dat adres sturen.
Ondertussen zijn ze bezig om een nieuwe testwebsite te testen met de PUG Users. Dit maakt het leven een stuk makkelijker, omdat je 1 keer je pc informatie in moet typen, en vervolgens kun je deze bij elke test hergebruiken. Hetzelfde geldt voor je persoonsgegevens. Ook het indienen van testresultaten gaat via stapjes, en is het mogelijk om met iemand van Trendmicro een discussie te starten over je testresultaten. Een mooi systeem dat binnenkort beschikbaar komt.
Fijne vakantie, en bedankt voor je leuke reacties op mijn weblog.
Allemaal heel logisch en beknopt uitgelegd, terwijl anderen er pagina’s vol over kunnen schrijven zonder ergens te komen. Bravo. Ik heb dat talent niet. Maar ik ben een vrouw. Dat is toch een goed excuus?
Er zit me alleen 1 ding dwars: “verspilt” in “verspilt talent” moet met een “d.” Zoals ik het lees is het een voltooid deelwoord.
Maar goed, ik hang niet graag de betweter uit en ik hoop dan ook niet dat je nu op zoek gaat naar fouten in dit stukje gezeur van mij. Ik kon het niet laten. (De oorzaak ligt waarschijnlijk bij mijn docent die iets teveel plezier heeft in het aanwijzen van andermans fouten. Een goed voorbeeld van projectie. Ook weer een term uit de psychologie!)
Jade, bedankt voor je reactie, en niks gezeur, want ik kan niet tegen spelfouten, maar maak ze helaas regelmatig.