Skype in de Proeve van Bekwaamheid

Al enige jaren ben ik van plan om Skype (en TopDesk) in te zetten in de lessen, echter op een of andere manier verdween het idee continue in de prullenbak vanwege tijdgebrek of bureaucratie (het moet natuurlijk geïnstalleerd worden op de pc’s van school).

Na een presentatie van Willem Karssenberg (“Willem bedankt!”) enige maanden terug bij Kennisnet, heb ik mezelf gedwongen om dit nu eens echt van de grond te krijgen.

In de lokalen waar de opleidingen Medewerker ICT en Medewerker Beheer ICT is ondertussen Skype en TopDesk geïnstalleerd. En in de lessen Helpdesk van mijn collega wordt volgend schooljaar deze combinatie ingezet voor beide opleidingen.

Daarnaast heeft een andere collega ondertussen voor de Proeve van Bekwaamheid, van de opleiding Medewerker ICT, Skype ingericht om te gebruiken bij de Helpdesk-achtige kerntaken. Op de pc’s die de studenten tijdens de Proeve van Bekwaamheid gebruiken is Skype geïnstalleerd. Daarnaast zijn er een aantal schoolaccounts aangemaakt in Skype.

[ad#reclame]

Waar we vroeger met vaste telefoons werkten, of in sommige gevallen met mobieltjes, want niet ieder lokaal heeft een telefoonaansluiting, kan ik nu met mijn laptop (draadloos) contact opnemen met de examenkandidaten via Skype. In de Proeve van Bekwaamheid ben ik een interne klant die problemen heeft met zijn pc. En via Skype moeten de studenten me helpen het probleem op te lossen.

Het grote voordeel met vroeger is dat we veel flexibeler zijn met het gebruik van lokalen, want overal kan ik draadloos verbinding maken via Skype. Daarnaast heeft iedere student op zijn werkplek een eigen “telefoon”, terwijl in het verleden een telefoon gedeeld moet worden. Hierdoor was de doorloop van een Proeve van Bekwaamheid minder, want 1 persoon kan maar tegelijk gebeld worden. Daarnaast kan ik met mijn collega’s, verspreid over lokalen, via Skype chatten en informatie uitwisselen (dat deden we al met Live Messenger, maar alles met een systeem is natuurlijk veel makkelijker). Bijvoorbeeld wie wanneer gebeld gaat worden, of wie wanneer naar een bepaald lokaal moet gaan.

De volgende Skype-stap gaan we in september zetten met de lessen Helpdesk.