Wat is het verschil tussen een hub en een switch?

In mijn lessen aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College is het onderwerp netwerken vaak een lastig onderwerp. Op mijn weblog heb ik onder de tag netwerken meerdere weblogitems geschreven over dit onderwerp.

Vandaag heb ik een student 1-op-1 uitgelegd wat het verschil tussen een hub en een switch is. Op internet is er veel informatie te vinden, maar deze is vaak erg technisch en vond hij bijna onbegrijpelijk. Vandaar een weblogitem met alleen de essentie.

[ad#reclame]

Een hub en een switch gebruik je in dezelfde situatie. Je gebruikt een hub en een switch namelijk om meerdere computers met elkaar te koppelen in een netwerk. Om computers te koppelen aan de hub of switch gebruik je een straight through cable. In deze kabel zijn alle 8 draadjes op dezelfde wijze aan het netwerkstekkertje (RJ-45 plug) aangesloten, dus pinnetje 1 is met pinnetje 1 verbonden, pinnetje 2 is met pinnetje 2 verbonden, et cetera.

Dit in tegenstelling tot direct twee computers met elkaar koppelen. Hiervoor gebruik je een cross over cable. In deze kabel is pinnetje 1 (aan de ene kant van de kabel) met pinnetje 3 (aan de andere kant van de kabel) verbonden, en pinnetje 2 met pinnetje 6. De overige kabels zijn met elkaar verbonden.

Nu we weten wanneer je een hub of een switch gebruikt en welke kabels er nodig zijn om computers te koppelen met een hub of een switch is het belangrijk te weten wat het verschil is.

Een hub is een dom netwerkapparaat dat het signaal dat van een computer binnenkomt doorstuurt naar alle andere computers. Het apparaat kijkt dus niet naar het signaal.

Een switch is een slim netwerkapparaat dat het signaal dat van een computer binnenkomt alleen doorstuurt naar de computer waarvoor het bestemd is. Hiervoor kijkt het in het signaal en stelt vast voor wie het is. Dit gebeurd aan de hand van het MAC-adres. Het MAC-adres is een vast en uniek getal dat een netwerkkaart identificeert. In het signaal is het MAC-adres voor wie het bestemd is aanwezig. Bij het aanzetten van een switch gaat deze allereerst een lijstje maken waarop staat welk MAC-adres aan welke poortje (en dus welke computer) gekoppeld is.

[ad#reclame]