Onderwijsraad

Ook ik had (als Willem Karssenberg en Wilfred Rubens) last van het niet kunnen reageren op de stellingen van de OnderwijsRaad.

Reageren op de stellingen van de onderwijsraad?

Gelukkig kon ik door een pagina terug te klikken weer bij mijn reactie komen en hem opslaan in mijn weblog voor later gebruik.

Bij deze mijn reactie:

In mijn rol als docent, PIP en ontwikkelaar van (digitaal) lesmateriaal aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College wil ik reageren op de stellingen.

Stelling 1:
Helemaal mee eens, echter is er een dilemma: het maken en toepassen van digitale leermiddelen vraagt een grote investering in tijd van de docent, terwijl met alle veranderingen (invoering cgo) de belangrijkste zaken eerste gedaan worden. Hierdoor verdwijnt het maken en toepassen van digitale leermiddelen keer op keer op de achtergrond.

Daarnaast zou ik, voor het maken en toepassen van digitale leermiddelen, de docenten kennis laten maken met alles wat er op het internet (web 2.0) te vinden is, en ze als gebruiker hier ervaring mee op te laten doen. Ik denk hierbij aan RSS, weblogs, skype, social bookmarking, et cetera.

Stelling 2:
Deels, mee eens.

Open source is een geweldig alternatief voor dure commerciële software, echter is er vaak een drempel om deze te gaan gebruiken. Dit omdat we gewend zijn met de grote commerciële pakketten te werken. Waarom stapt men niet massaal over naar Open Office? Men is Microsoft’s Office gewend en overstappen is dan niet aantrekkelijk.

Het hergebruiken van educatieve content is een goed streven, maar ook hier blijkt de werkelijkheid erg lastig te zijn. Lesmateriaal is vaak gemaakt vanuit een specifieke visie op onderwijs. De ene school gebruikt bijvoorbeeld 5 stappen binnen een project, terwijl de andere school 7 stappen gebruikt. Hergebruik van project is dan al zeer lastig: “Het zelf maken is dan vaak aantrekkelijker en kost minder tijd”. Op een of andere wijze zal dit doorbroken moeten worden.

Daarnaast is de “beloning” om zaken te ontwikkelen dat hergebruikt kan worden niet aanwezig. Een kip-ei probleem? Er is niks, dus waarom zou ik extra tijd stoppen in iets dat door anderen herbruikbaar is, want ik krijg er niks voor terug.

3. Helemaal mee eens.

Ik hoop dat de onderwijsraad ondertussen het probleem heeft opgelost.