Screencast: Hoe partitioneer ik een harde schijf (preview)?

Vandaag heb ik in ongeveer 3,5 uur de volgende screencast in elkaar geknutseld met als onderwerp: “Hoe partitioneer ik een harde schiijf?”.

Deze screencast heb ik gemaakt in het kader van het project Masterpieces van Kennisnet in samenwerking met de School voor de Toekomst van het Koning Willem I College. Met betrekking tot mijn eerdere screencast heb ik een groot aantal zaken toegevoegd: verwijzing naar Creative Common License, hoofdstukken zodat de kijken onderdelen kan overslaan, een quiz zodat enige interactie ontstaat, hot spot waardoor er in de screencast geklikt kan worden naar een website en een speels lettertype en kleurgebruik zodat het geheel aantrekkelijker wordt. Daarnaast heb ik Powerpoint (voor kennis aspect) gecombineerd met een demonstratie (voor vaardigheid aspect).

[ad#reclame]

Wat heb ik o.a. geleerd:

  1. Het valt allemaal reuze mee om extra zaken toe te voegen, zoals een quiz of hoofdstukken.
  2. Neem in een keer een aantal probeersels op en knip achteraf de slechte stukken eruit. Ik was in het begin geneigd om elke keer de opname te stoppen en opnieuw te beginnen. Dit kost onnodige tijd. Door opnieuw te beginnen en later de verkeerde stukken eruit te knippen bespaar je veel tijd. Door even 1 seconde niks te zeggen zie je later makkelijk welk stuk het goede stuk is.
  3. Bij het renderen van een opname naar Flash blijven alle zaken, zoals Quizes, hoofdstukken en hot spots behouden, maar bij het renderen naar een video formaat (zodat ik kan uploaden naar YouTube of Google Video) verdwijnen deze effecten. Denk er dus van te voren over na welk output formaat je gaat gebruiken.

Via Google Video is de screencast te bekijken, echter zonder de genoemde extra´s. De Flash-versie komt binnenkort, echter ondervind ik enige problemen met het uploaden naar mijn provider, omdat ik de limit in traffic aan het overschrijden ben.