Veel TV-kijken hangt samen slechte schoolprestaties

Op mijn weblogitem over the TV Brain, kwam de vraag: “Hoeveel is nu eigenlijk te veel?”. In het boek the Odd Brain staat hier niks over, maar zoekend op het internet kwam ik de volgende interessant artikelen tegen:

  • Veel TV-kijken hangt samen slechte schoolprestaties – Hoe meer tijd er op schooldagen voor de televisie wordt doorgebracht, hoe groter de kans op slechte schoolprestaties. Met name de prestaties van kinderen die onbeperkt en zonder restricties televisie mogen kijken, zijn slechter.
  • Veel TV-kijken is ongezond – Kinderen die veel TV gekeken hebben tot hun 26e hebben als volwassene een hogere Body Mass Index, een lagere ademhalingscapaciteit en een hoger cholesterolgehalte, en roken meer.
  • Too much TV results in academic failure – Teenagers who watch several hours of television a day do worse at school and are less likely to graduate than their peers, a new study suggests.
  • Too much TV is not that smart – They don’t call it the idiot box for nothing. Three studies suggest that watching too much TV makes you stupid, at least as measured by school grades and test scores.

In het engelstalige onderzoek “Too much TV results in academic failure” wordt aangegeven dat er tussen de onderzoekers enige discussie ontstaat over het verband tussen schoolresultaten en TV kijken:

Teens with learning disorders might simply be more likely to watch many hours of TV because they find activities such as reading textbooks too challenging.

Wat mij betreft is bovenstaande geen rede om achterover te leunen als ouders, maar vooral grenzen te stellen over het aantal uur dat TV gekeken mag worden door kinderen. Bij twijfel altijd remmen!

[ad#reclame]