Level 2: uitdagend projectonderwijs!

In een eerdere post heb ik geschreven over het gebruik van Levelling Up om uitdagend projectonderwijs vorm te geven. Ondertussen heb ik weer een aantal uren kunnen ontwikkelen voor de opleiding Medewerker Beheer ICT en voor het eerste leerjaar een (deel)plaatje gemaakt waarin de diverse geplande projecten staan.

In onze aanpak gebruiken we o.a. de leerlijnen van de Bie waarin ik me vooral richt op de kennis, vaardigheden in integrale leerlijn. De andere leerlijnen worden vanuit andere disciplines vorm gegeven binnen onze afdeling.

Een van de (terechte) kritieken op CGO (ik bedoel de manier waarop CGO vaak is ingevoerd) is dat de kenniscomponent verloren is gegaan, terwijl er natuurlijk zonder kennis geen vaardigheid kan zijn, en je zeker al niet in staat bent om in de context van een beroep deze kennis en vaardigheden dan accuraat toe te passen.

Dus: goed CGO besteedt aandacht aan kennis en vaardigheden, en leert de student deze toe te passen in de context van het beroep (integrale leerlijn).

De projecten in het schema, bijvoorbeeld 1.1 Installeren Windows XP, zijn opdrachten in de integrale leerlijn. Studenten moeten voor een klant een bepaald eindresultaat neerzetten. Hiervoor moeten ze natuurlijk eerst kennis en vaardigheden ontwikkelen. Kennis op basis van (zelfstandig uit te voeren) studietaken, lessen over software (op basis van het Aries PC Maintenance & Repair programma), lessen Engels en Nederlands, et cetera., en vaardigheid op basis van (zelfstandig uit te voeren) studietaken, practicum, lessen Engels en Nederlands, et cetera.

[ad#reclame]

Om enige structuur en focus te krijgen heb ik met de rode vlakjes de thema’s aangeduid. Een thema bestaat uit een periode van 8 tot 12 weken, zoals bijvoorbeeld het thema hardware, waarin de studenten leren een PC op basis van eisen en wensen van de klant samen te stellen. Of het thema Desktops waarin geleerd wordt om een PC volledig met software in te richten. Een thema wordt vervolgens aangeleerd door in complexiteit toenemende projecten. Dus, binnen een thema wordt in 2 of 3 stapjes het eindniveau geoefend.

Maar ook tussen de thema’s zit een toenemende complexiteit. Met name in werkproces 1.2 Installeren en configureren van systemen is dit mooi te zien. Het inrichten van een desktop is vele male makkelijker dan het maken van een simpel peer-to-peer netwerk tussen desktops, en dit is weer vele male minder complex dat het maken van een domein.

[ad#reclame]

Op deze manier ben ik weer een stap verder met het ontwikkelen van het onderwijs voor volgend schooljaar en een level gestegen in mijn eigen kennis en vaardigheid, maar vooral in het toepassen ervan. Hoeveel levels te gaan nog? Ik denk dat deze game nooit stopt, want er is altijd iets voor verbetering vatbaar.

Hoe pakken jullie dit aan? Wie heeft er tips? Suggesties? Ik ben benieuwd naar reacties.