Updaten van Ubuntu Linux via een proxy – hoe doe ik dat?

Van mijn studenten krijg ik vaak de vraag hoe ze de proxy kunnen instellen onder Ubuntu Linux, zodat ze Ubuntu Linux kunnen updaten. Ons schoolnetwerk is namelijk via een proxy verbonden met het internet.

Binnen Windows XP zijn ze gewend om slechts 1 maal de proxy in te stellen bij Internet Explorer en vervolgens werkt bijna alles. Dit komt omdat software binnen Windows XP vaak de proxy instellingen van Internet Explorer overneemt, maar in principe moet van elk programma dat naar het internet wil de proxy ingesteld worden.

Voor Ubuntu Linux is dit ook het geval: van ieder programma dat van het internet gebruik wil maken moet de proxy ingesteld worden.

Om de proxy in te stellen om te kunnen updaten, software te installeren (via add/remove) of in expert mode software te installeren (via de synaptic package manager) moet je in de synaptic package manager te proxy instellen.

Deze drie programma’s gebruiken onder water hetzelfde stukje software. En dus is het alleen nodig om in de Synaptic Package Manager de proxy in te stellen.