Het glas (de klas) is halfvol!

Onlangs heb ik het boek “The Odd Brain – mysteries of our weird and wonderfull brains explained” van Dr. Stephan Juan gekocht. Het boeit me mateloos om meer van de werking van de hersenen te begrijpen en de link met leren te leggen.

In een eerdere post deze week vermeldde ik de webiste Lereniseenmakkie.nl waarin uitgelegd staat hoe de hersenen werken, kijk maar eens op:

Gisteravond ben ik begonnen met het lezen van het boek “The Odd Brain”. Ik ben pas bij hoofdstuk twee, maar wil er toch een quote uithalen.

One stress-sensitive system in particular is activated when children are faced with physical or emotional trauma. Activation of this system produces a steroid called cortisol. High levels of cortisol cause the death of brain cells and reduce the number of connections between the cells in certain areas of the brain. Research in adults who have experienced chronic or intense activation of the system that produces cortisol shows shrinkage of a certain brain region that is important in learning and memory. Clearly, a link exists between physical or emotional trauma and longterm impairments to learning and development.

In het bovenstaande wordt de link gelegd tussen negatieve ervaringen en leren. Het lichaam maakt bij negative ervaringen cortisol aan. En cortisol doodt hersencellen, en verminderd het aantal verbindingen tussen de hersencellen. En dit verstoort het vermogen om te leren.

[ad#reclame]

Natuurlijk gaat het hierboven om emotional trauma, maar toch wordt hiermee voor mij bewezen dat een optimistische kijk als docent, het belonen van positief gedrag in plaats van het straffen van negatief gedrag beter werkt.

In mijn herinerring komt het experiment op waarbij twee identiek samengestelde klassen een groot verschil in resultaat boekten. Alleen omdat de ene docent verteld was dat zijn klas uitmuntende studenten had, terwijl de andere docent verteld was dat zijn klas een groot drama was.

Vanuit het hersenonderzoek blijkt dat dit ook fysiek aan te tonen is in de hersenen. Wat mij betreft is de klas nog altijd halfvol!