Hoe repareer ik GRUB?

Tijdens het installeren van Windows XP en Ubuntu Linux 7.10 kan er heel wat fout gaan. De meest voorkomende fout is dat er met GRUB iets mis gaat, en het hele systeem niet meer opstart.

Om GRUB te repareren kun je vanuit een terminal (hiervoor moet je je pc opstarten met een live CD versie van Linux) met de volgende commando’s GRUB weer installeren:

sudo grub

Door vervolgens in GRUB, oftewel: het programma dat opstart nadat je het voorgaande commando hebt ingetypt, de volgende commando’s te geven:

root (hd0,2)
setup (hdo)

Met het eerste commando geef je aan waar je Linux installatie staat. In dit geval op harddisk 0 partitie 2 (als je bij nul begint met tellen). Met het commando setup geef je aan dat grub in de MBR van hd0 geinstalleerd moet worden.

Met dank aan Siebe Joris Jochems, student van de ICT-Academie aan het Koning Willem I College.

Van mijn collega Jos van Nimwegen (op 02/04/08) kreeg ik de tip dat het repareren, zoals hier beschreven, alleen werkt bij Ubuntu Linux versie 7.10, omdat hier automatisch partities gemount worden. Bij lagere versies gaat het mounten niet vanzelf en moet dat dus handmatig gebeuren.