VirtualBox & Screencasting

Van Willem Karsenberg kreeg ik enige weken geleden het verzoek om uit te leggen hoe ik VirtualBox gebruik om screencasts te maken.

Om misverstanden te voorkomen: met VirtualBox kun je geen screencasts maken. Nee, screencasts maak je bijvoorbeeld met Camtasia Studio, echter heb je het probleem dat je sommige zaken niet op kunt nemen.

VirtualBox

Hoe neem je bijvoorbeeld de installatie van Windows XP op? het aanmaken van partities met PQMagic? het installeren van Ubuntu Linux? Het instellen van de BIOS van een PC?

Het nadeel van Camtasia (en alle andere pakketten) is dat je een werkende PC met Windows XP of Windows Vista nodig hebt. Bij het installeren van Windows XP of Ubuntu Linux heb je bij de start een kale machine zonder besturingssysteem, en dus zonder Camtasia Studio. De BIOS, daar kun je alleen bij tijdens het opstarten van de PC. Ver voordat uberhaupt Windows XP geladen is.

[ad#reclame]

Met VirtualBox kun je bovenstaande vragen wel onder Windows XP en Windows Vista uitvoeren, omdat VirtualBox in een window een complete PC nabootst. En zo’n window kun je natuurlijk weer opnemen met Camtasia Studio.

VirtualBox met Ubuntu Linux

Zo heb ik mijn eerste screencast over Hoe installeer ik Ubuntu Linux ook gemaakt. In het eindresultaat zie je dit niet terug, want ik heb alleen het Ubuntu Linux scherm opgenomen.