Wat is het verschil tussen een image en een backup?

Nee, dit is geen mop, maar een vraag die ik zeer regelmatig in de lessen gesteld krijg. In de Nederlandse Wikipedia vind ik de beschrijving van image en backup niet helemaal prettig, vandaar dat ik hier de Engelse definities gebruik.

Een image is (in het Engels):

A disk image is a computer file containing the complete contents and structure of a data storage medium or device, such as a hard drive, CD or DVD. The term has been generalized to cover any such file, whether originated from an actual physical storage device or not. As such, a disk image contains all the information necessary to replicate the structure and contents layout, as well as the actual contents, of a storage device, and this is the distinguishing feature between an ordinary backup and a disk image. A disk image file is usually created based upon the sectors on the medium, ignoring its file system.

Een backup is (in het Engels):

In information technology, backup refers to making copies of data so that these additional copies may be used to restore the original after a data loss event. These additional copies are typically called “backups.” Backups are useful primarily for two purposes. The first is to restore a state following a disaster (called disaster recovery). The second is to restore small numbers of files after they have been accidentally deleted or corrupted.[1] Backups are typically that last line of defense against data loss, and consequently the least granular and the least convenient to use. [2]

Als ik het moet samenvatten in het Nederlands, dan kun je stellen dat je een image maakt van een compleet besturingssysteem (zoals Windows XP, Windows 2003 of Ubuntu Linux), zodat je deze kunt terugzetten als het besturingssysteem crashed. Doordat er een exacte copie van de 1-en en 0-en van de hardeschijf (of een partitie op een hardeschijf) gemaakt wordt, start het besturingssysteem na het terugzetten van de image weer op. Want, naast de bestanden van het besturingssysteem wordt ook de bootsector en de Master Boot Record geimaged.

Een backup maak je van belangrijke data, zoals je muziek, je Word documenten, presentaties, et cetera. Mocht je data kwijtraken, dan kun je deze terugzetten vanuit de backup.

In mijn antwoord verwijs ik ook meestal naar mijn uitleg over partities: een primaire partitie is voor besturingssystemen en hiervan maak je een image, een logische partitie is voor data en hiervan maak je een backup.