Mijn screencast ervaringen – wie helpt?

Een aantal maanden geleden maakte ik met Camtasia Studio mijn eerste screencast over het installeren van Ubuntu Linux 7.10. Ondertussen ben ik op basis hiervan betrokken geraakt bij een kennisnet project waarin het Center for Teaching and Learning en een tweetal afdelingen van het Koning Willem I College participeren. Vanuit de ICT-Academie ben ik betrokken.

Het eerste onderwerp dat ik wil oppakken gaat over partitioneren van een harde schijf. Ik heb hier al veel lessen over verzorgd. Ik ken de do´s and don´ts van het behandelen van dit onderwerp, heb een speciaal project hierover geschreven voor onze studenten van de opleiding Medewerker ICT, en heb ondertussen een weblogitem gemaakt hierover. Kortom, de inhoud zit wel goed, en ik heb voldoende materiaal om te gebruiken. Zo kan ik me richten op de didactiek en het tool Camtasia Studio 5.

Voordat ik aan de slag ga, wil ik natuurlijk eerst eens wat achtergrond informatie zoeken om de vragen die bij mij spelen te beantwoorden:

  1. Welke onderwerpen lenen zich bij uitstek voor een screencast (werkvorm)?
  2. Wat is de opbouw van een goede screencast?
  3. Hoe motiveer ik de kijker om te blijven kijken?
  4. Welke andere hulpmiddelen gebruik ik (powerpoint, VirtualBox, geluid, et cetera.)? en waarom wel/niet?
  5. Hoe kan ik de kijker laten evalueren of hij echt iets geleerd heeft?

In mijn opleiding heb ik geleerd dat een goede “les” bestaat uit 3 fasen (volgens het BIT-model): 1. betekenis verlenen – de informatie moet opgemerkt worden, 2. integreren – de informatie moet eigen gemaakt worden, en 3. toepassen – de informatie moet verwerkt en eigen gemaakt worden. De vraag die in me opkomt is: “Hoe pas ik dit model toe in een screencast?”.

Zoekend op het internet kom ik maar weinig bruikbaar materiaal tegen (wie helpt me?), toch een aantal links:

Al met al veel over de technologie en veel voorbeelden, maar weinig over de didactische kant.

Samengevat kom ik niet verder dan hetgeen op de website van ezine tegenkom:

1. Know what you want to present
First and foremost, You’ll need to have an idea about what you’ll present, and you’ll need to figure out which platform to use. Knowing your purposes of making a screencast is the first to come.

2. Make it real
Always to make a screencast in real and substantial scene. For example, it is for software demonstration or a network monitor, then work with the software or live network. Of course, for reasons of logistics or security, this isn’t always possible. But the more real we can make it, the better.

3. Interactivity is important
Interactivity engages viewers through the demo. If your screecast is just screen by screen, your viewers will leave soon. You can and I’d argue you should record narration or insert background music to the screencast. Usually, some screencasting tools like DemoCreator enable you to add some visual aids to the captured screens like callouts, shapes, annotation buttons and animated images. Note that when a screencast is interactive it will engage the viewers in a conversation that steers it into unexpected areas.

Dat tel ik op bij adviezen die ik van twee collega´s gekregen heb als reactie op mijn eerste screencast: 1. verwijs naar de disclaimer van het Koning Willem I College, 2. zorg dat je duidelijk bent in de vorm waarin je dit aanbiedt (creative common license), 3. gebruik geen persoonlijke informatie, 4. voeg meta data toe aan je screencast, zodat deze ook gevonden kan worden, 5. hak de screencast in stukjes, zodat de kijker naar een volgend onderdeel door kan gaan.

Hmmm, mogelijk heb ik te kort gezocht (ongeveer een uur) en hierdoor belangrijke bronnen gemist, dus mocht iemand een tip hebben, dan houd ik me aanbevolen.

Ik zou graag een lijst samenstellen van didactische do´s and don´ts van het gebruik van screencasting: wie helpt?