Flock – the social webbrowser

Op 1 november 2005 heb ik een klein berichtje geplaatst op deze weblog over Flock. Ik heb Flock toentertijd een groot aantal maanden gebruikt, maar ben deze webbrowser (toen nog in beta) om wat voor een rede dan ook uit het oog verloren. Via via kwam ik Flock weer op het spoor, en heb hem weer eens geinstalleerd en wat blijkt? Toen al riep ik dat ik hem zou in ruilen voor IE, maar nu ruil ik hem ook in voor Firefox.

Nu kan ik proberen zelf een serieuze samenvatting te geven van hetgeen Flock uniek maakt, maar Wikipedia was me voor, dus bij deze een quote:

Flock is een webbrowser gebaseerd op de gecko-engine net als Firefox. Het project is onder leiding van een voormalig Mozilla Foundation medewerker. Deze browser onderscheidt zich van andere browsers door het sociale aspect die deze meebrengt. Dit omdat er ingebouwde ondersteunig is van het onderhouden van weblogs (Blogger, LiveJournal, ..), aanmelding van rss-feeds, foto-uploaddiensten (Flickr, Facebook, …), personen en wat ze doen online (YouTube, Facebook, …) en bladwijzeropslag (del.icio.us, magnolia) via een People-zijbalk, een Media-balk, een ster-knop etc. Ook kunnen de meeste standaard Firefox plugins gebruikt worden.

Kort samengevat (minder serieus): Flock = Firefox + een Web 2.0 booster, oftewel: een groot aantal Web 2.0 toepassingen zijn volledig geïntegreerd.

Flock - the social webbrowser

Wat ik in ieder geval wil noemen (en laten zien) is MyWorld waarin een samenvatting gegeven wordt van al je sociale zaken: je favouriete websites(op basis van aantal bezoeken) en je RSS-feeds. Mocht je je RSS-feeds willen hergebruiken vanuit Google Reader, dan is het mogelijk om via Google Reader je RSS-abonnementen te exporteren als een OPML bestand. Deze kun je vervolgens weer importeren in Flock. Elke keer als je Flock start krijg je vervolgens alle nieuwe berichten van je favoriete RSS-feeds te zien.

Mooi is ook de integratie met Delicious (waar blijft trouwens de nieuwe versie) en de mogelijkheid om direct berichten te bloggen vanuit Flock. Natuurlijk is ook Twitter, YouTube, Flickr, et cetera. volledig geïntegreerd.

Get Flocked

Kortom: voor alle Web 2.0 freaks, downloaden (en probeer ook eens de beta van versie 1.1) en uitproberen.