Hoe werkt het internet?

In het project “Radio 8FM gaat digitaal!” voor de opleiding Medewerker ICT van de ICT-Academie wordt een eerste stap gezet naar het begrijpen van de werking van netwerken. Om aan te sluiten bij de belevingswereld van de meeste gebruikers van netwerken, start ik bij het internet, oftewel: Hoe werkt het internet eigenlijk?

In dit weblogitem zal ik kort proberen uit te leggen wat er precies gebeurd als je in je webbrowser bijvoorbeeld http://www.google.nl intypt.

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal heel simpel. Je typt http://www.google.nl in je webbrowser en je krijgt de startpagina van de webserver van Google.nl toegestuurd, en je webbrowser toont deze pagina.

Hoe werkt het Internet (1)

Deze startpagina is opgemaakt in HTML (Hypertext Markup Language), een programmeertaal waarmee je webpagina´s kunt opmaken. De afspraak is dat de eerste pagina van een website de naam index.htm, index.html, default.htm of default.html is. Bij het instellen van een webserver, als je deze zelf installeert en configureert, kun je natuurlijk ook een andere startpagina instellen. In de meeste gevallen zul je een website laten hosten bij een bedrijf en zul je je moeten houden aan bovenstaande standaard naamgeving.

Zoals gezegd, lijkt het allemaal heel simpel: de webbrowser vraagt aan de webserver om zijn webpagina, maar de praktijk is iets ingewikkelder. Want, een (web)server op het internet heeft helemaal geen mooie naam á la Google.nl. Nee, een (web)server op het internet heeft een IP-adres. Om te snappen wat een IP-Adres is, verwijs ik je naar een eerdere post: “Hoe werkt een IP-adres?“.

In den beginne van het internet waren (web)servers, dus niet bereikbaar via mooie namen. Da´s niet handig. Stel je voor, je zit in de auto naar de radio te luisteren en Coca Cola noemt in zijn reclame het adres van de website: 134.12.212.10. Voordat je thuis bent, ben je het IP-Adres van de website natuurlijk al lang vergeten, maar cocacola.com vergeet je natuurlijk niet. Vandaar dat de bedenkers van het Internet een extra service hebben bedacht: de DNS-server. Een DNS-server is een server op het internet die als een soort telefoonboek IP-adressen kan omzetten in mooie namen en andersom. DNS staat voor Domain Name System.

Hoe werkt het Internet (2)

Nogmaals, wat gebeurt er bij het intypen van Google.nl in je webbrowser? In de eerste stap vraagt de webbrowser aan de DNS-Server op het internet om het IP-Adres van de server van Google.nl. De DNS-Server geeft netjes het IP-Adres retour. In de tweede stap kan vervolgens de webbrowser aan de juiste (web)server op het internet de eerste pagina van hem vragen. In dit geval krijg je dan netjes de zoekpagina van Google.nl.