CGO: Wat kost dat nou? (4)

Op de weblog Onderwijs van Overmorgen van Jef van Hurk staat een reactie op mijn item over de kosten van CGO. Een duidelijk verhaal met een aantal interessante invalshoeken en verwijzingen.

Wat voor mij uit het het weblogitem eruit springt is:

Bij het voorbereiden van een nieuw onderwijsconcept voor een opleiding wordt opvallend vaak nauwelijks rekening gehouden met deze financiële kaders.

Ik denk dat hier inderdaad de schoen wringt, en zoals Jef aangeeft er van “oud” denken afgestapt moet worden om het rendement van de onderwijseuro omhoog te brengen. Op papier zijn berekeningen mooi, maar in de praktijk zijn klassen bijvoorbeeld kleiner of juist groter dan gepland. Hiermee kan een rekenmodel volledig onderuit gaan, en loopt op de werkvloer het onderwijs mogelijk vast.

Nu even vakantie, maar ik ga er nog zeker op reageren, want voor mij brengt deze discussie steeds meer helderheid en zo mogelijk zicht op innovatieve andere manieren van aanpak.