Hoe werkt een IP-adres?
Een van de meest essentiële vragen die ik krijg tijdens het project “Radio8FM gaat digitaal!” gaat over IP-adressen: Hoe werkt dat nou? en Waarvoor heb je een IP-adres eigenlijk nodig?
Zoals een postbode aan de hand van de postcode en het huisnummer bepaalt bij welk huis een brief afgeleverd moet worden, zo bepaalt de apparatuur (bijvoorbeeld een switch) in een netwerk waar een pakketje met informatie naar doorgestuurd moet worden. De apparatuur in het netwerk kijkt of het pakketje in het eigen (sub)netwerk behoord of doorgestuurd moet worden naar een ander (sub)netwerk. De apparatuur bepaalt dat aan de hand van het IP-adres van de ontvanger.
Een IP-adres ziet er als volgt uit:
---.---.---.---
Hierbij staan de streepjes (—) voor een getal tussen de 0 en 255.
Zo is een geldig IP-adres:
192.168.1.1
Maar is:
192.168.334.44
een niet geldig IP-adres.
Iedere computer in een netwerk heeft een uniek IP-adres, zodat de apparatuur (de postbode) de informatie pakketjes kan afleveren aan de juiste PC. In de introductie van deze post vertelde ik dat de apparatuur in het netwerk bepaalt of het informatie pakketje binnen het eigen (sub)netwerk moet blijven of doorgestuurd wordt naar een ander (sub)netwerk. De apparatuur doet door het IP-adres in 2 stukken te hakken met behulp van het subnet masker.
Daar waar het subnet masker overgaat van een 255 naar een 0 moet je op dezelfde plek het IP-adres in 2-en hakken, bijvoorbeeld:
100.168.1.1
255.255.0.0
In dit geval is het eerste deel van het IP-adres 100.168 en wordt ook wel het netwerk id genoemd, en 1.1 het host id.
Let op: je moet het netwerk id altijd aanvullen met nullen, dus 100.168.0.0.
Mocht je thuis een netwerkje bouwen zorg er dan altijd voor de de hosts (PC´s) in je netwerk allemaal hetzelfde netwerk id hebben, anders zullen de hosts elkaar niet kunnen vinden.
Maar hoe vinden al die hosts op het internet elkaar dan, want het internet is toch een netwerk van (sub)netwerken? Met behulp van een router worden verschillende (sub)netwerken aan elkaar gekoppeld. Een router is dermate slim dat deze goed om kan gaan met de verschillen in IP-adressen tussen het ene (sub)netwerk en het andere (sub)netwerk.
Aanvulling (vandaag van mijn collega geleerd):
Het netwerk id wordt in bovenstaand voorbeeld formeel 100.168.0.0, oftewel: je moet het netwerk id aanvullen met nullen tot het vier getallen zijn die door puntjes gedeeld worden.
In sommige situaties kunnen zo 2 pc´s met verschillende subnet maskers toch met elkaar communiceren.
hey dankje de koning nu snap ik het wel;)
ik vind deze site geweldig
Ey Patrick bedankt voor je uitleg. Ben er nu wel ongeveer achter hoe het werkt met het instellen van een vast ip-adres vooral voor dit project is dat wel nodig.
groetjes Rick
Vraagje ik heb een ip adres 192.168.000.06 nu weet ik wel dat een niet juist ip adres is. Kan iemand mij wel vertelen waar de fout zit zit hij in me modem,lankabel of in het apparaat
Hi Elwin,
Kun je je vraag concreter maken? Want moeilijk om je zo te helpen. Kan aan alles liggen, dus: wat is het probleem? hoe ziet je netwerk eruit? welke kabels gebruik je? hoe heb je ip-adressen ingesteld? Etc.
Groetjes, Patrick
Hoi, Ik heb een vraagje kan een ip addres versie 4 communiceren met een ip addres van versie 6?zo nee is er een manier om het toch te doen? ik ben benieuwd.
Hoi Ayuub, in een factsheet IPV6 van XS4ALL staat: “Interconnectie Internetverkeer tussen een IPv4 en een IPv6 adres is niet zonder meer mogelijk: het oude en het nieuwe systeem zijn niet compatible. Daarom moet worden geïnvesteerd in hardware die beide protocollen begrijpt (dit wordt dual stack genoemd) zodat verbinding kan worden gemaakt met IPv4 èn IPv6 adressen. Hardwareleveranciers ontwikkelen momenteel dual stack apparaten voor de zakelijke markt en XS4ALL en sommige andere ISP’s zorgen ervoor dat hun netwerk klaar is voor IPv6. Aan de kant van de consument is die ontwikkeling er nog niet: veel computers kunnen in principe met IPv6 overweg, maar modems en routers waarmee huishoudens en kantoren met het internet verbonden zijn, kunnen dat niet. Ook veel grote bedrijven en overheidsinstellingen zijn nog lang niet klaar voor IPv6.”. Oftewel: is dus niet zonder meer mogelijk.