Hoe werkt een IP-adres?

Een van de meest essentiële vragen die ik krijg tijdens het project “Radio8FM gaat digitaal!” gaat over IP-adressen: Hoe werkt dat nou? en Waarvoor heb je een IP-adres eigenlijk nodig?

Zoals een postbode aan de hand van de postcode en het huisnummer bepaalt bij welk huis een brief afgeleverd moet worden, zo bepaalt de apparatuur (bijvoorbeeld een switch) in een netwerk waar een pakketje met informatie naar doorgestuurd moet worden. De apparatuur in het netwerk kijkt of het pakketje in het eigen (sub)netwerk behoord of doorgestuurd moet worden naar een ander (sub)netwerk. De apparatuur bepaalt dat aan de hand van het IP-adres van de ontvanger.

Een IP-adres ziet er als volgt uit:

---.---.---.---

Hierbij staan de streepjes (—) voor een getal tussen de 0 en 255.

Zo is een geldig IP-adres:

192.168.1.1

Maar is:

192.168.334.44

een niet geldig IP-adres.

Network

Iedere computer in een netwerk heeft een uniek IP-adres, zodat de apparatuur (de postbode) de informatie pakketjes kan afleveren aan de juiste PC. In de introductie van deze post vertelde ik dat de apparatuur in het netwerk bepaalt of het informatie pakketje binnen het eigen (sub)netwerk moet blijven of doorgestuurd wordt naar een ander (sub)netwerk. De apparatuur doet door het IP-adres in 2 stukken te hakken met behulp van het subnet masker.

Daar waar het subnet masker overgaat van een 255 naar een 0 moet je op dezelfde plek het IP-adres in 2-en hakken, bijvoorbeeld:

100.168.1.1
255.255.0.0

In dit geval is het eerste deel van het IP-adres 100.168 en wordt ook wel het netwerk id genoemd, en 1.1 het host id.

Let op: je moet het netwerk id altijd aanvullen met nullen, dus 100.168.0.0.

Mocht je thuis een netwerkje bouwen zorg er dan altijd voor de de hosts (PC´s) in je netwerk allemaal hetzelfde netwerk id hebben, anders zullen de hosts elkaar niet kunnen vinden.

Maar hoe vinden al die hosts op het internet elkaar dan, want het internet is toch een netwerk van (sub)netwerken? Met behulp van een router worden verschillende (sub)netwerken aan elkaar gekoppeld. Een router is dermate slim dat deze goed om kan gaan met de verschillen in IP-adressen tussen het ene (sub)netwerk en het andere (sub)netwerk.