Open source mindmapping met Freemind

Voor de ICT-Academie van het Koning Willem I College ben ik bezig met het ontwerpen van het onderwijs voor schooljaar 2008/2009 (voor de Medewerker ICT en Medewerker Beheer ICT opleidingen).

Op basis van de kwalificatiedossiers werk ik de kerntaken en bijhehorende werkprocessen uit in stappen die een student moet uitvoeren om een werkproces succesvol te kunnen doorlopen. Per stap wordt de kennis en vaardigheden die de student nodig heeft om zo’n stap op het Proeve van Bekwaamheid niveau te beheersen. Grondige aanpak die duidelijkheid geeft over hetgeen geleerd moet worden, echter raakte ik al gauw het overzicht kwijt. Help?

Freemind

Om het overzicht terug te pakken heb ik een mindmap gemaakt van de opleidingen, en tijdens het surfen naar een open source mindmap alternatief kwam ik uit bij Freemind. Ik gebruik het ondertussen enige maanden, en ik ben erg enthousiast. Met name de mogelijkheid om de gemaakte mindmap in diverse formaten te exporteren maakt het tooltje zeer waardevol. Zie hier een voorbeeld om de mindmap als PDF te exporteren: Mindmap Mederwerker ICT. Een echte aanrader voor de digitale docent.