Wat is een Linux swap partitie?

In het project “Gates versus Torvalds” aan de ICT-Academie moeten de studenten met besturingssystemen leren werken. De bedoeling is dat men een triple-boot PC maakt met MS-Dos, Windows XP en Ubuntu Linux.

Bij Ubuntu Linux wordt aangeraden om een Linux Swap partitie te maken, maar wat is nu een Linux Swap partitie? en hoe groot moet deze zijn?

Een Linux Swap partitie is hetzelfde als virtueel geheugen, althans zo heet dat in Microsoft Windows of Vista. Je kunt dit in Windows Vista vinden onder System en dan kiezen voor Advanced System Settings en vervolgens Performance.

Virtual Memory

Maar wat is het nu precies? Op het moment dat het RAM-geheugen vol is, gaat het besturingssysteem informatie opslaan in het virtuele geheugen (bij Windows XP en Vista) of op de SWAP-partitie (bij Ubuntu Linux). Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld veel programma’s naast elkaar open te hebben staan, terwijl dit niet in het RAM-geheugen zou passen. Het nadeel van virtueel geheugen is dat het trager is dan RAM-geheugen.

Hoe groot moet een Linux Swap partitie nu zijn? Aangeraden wordt om twee maal het aantal MB’s of GB’s aan RAM-geheugen te gebruiken. Bij 1 GB RAM-geheugen in je PC, zou dus een 2 GB SWAP-partitie aangeraden worden.

Op Wikipedia kun je een gedetailleerd artikel hierover vinden.