Nashville: Mobile Learning

In een van de laatste sessies die ik vandaag bijwoon, wordt ingegaan op Mobile Learning. Ik moet zeggen een interessant onderwerp, echter ben ik vlak voor het eind weggegaan. In Nederland niet netjes, maar in de VS heel gewoon.

Het hele idee achter mobile learning laat zich samenvatten in de 4 R-en:

  1. Record – het opnemen van informatie, zoals geluid, foto’s en tekst;
  2. Reinterpret – het leggen van verbanden tussen de informatie;
  3. Recall – het teruglezen of opnieuw kijken van de informatie;
  4. Relate – het met anderen uitwisselen van deze informatie.

Mooi 4 R-en, en geeft inderdaad mogelijkheden voor leren. De rest van de presentatie laat een groot aantal voorbeelden zien van mobile websites, echter mis ik de link naar het onderwijs. Maar goed, toch neem ik een aantal interessante sites mee naar Nederland:

  • SMS – Websites zoals Free2Day.com, Sparknotes,com en Google Mobile maken het mogelijk om vanuit websites studenten te bereiken;
  • Flickr – Websites zoals Flickr maken het mogelijk om via je mobiel foto’s te uploaden, foto’s van anderen te bekijken en hierover te discussiëren;
  • Mobile Casting – Websites zoals Gabcast.com, GCast.com en mobilecasting.com maken het mogelijk om opgenomen geluid te uploaden en te delen met anderen. Het voordeel hiervan is dat je geen software nodig hebt om het geluid te editten, want dit wordt allemaal door de website geleverd;
  • Mobblogging – Websites zoals Blogger bieden de mogelijkheid om via een mobiele telefoon berichten te uploaden;
  • Microblogging – Websites zoals Twitter en Jaiku maken het mogelijk om via een mobiele telefoon korte berichten te publiceren op een eigen microblog.

Waarschijnlijk de laatste sessie voor mij vandaag, want de komende series van sessies zijn iets minder interessant. En de allerlaatste sessie is te laat, want de koffer moet ingepakt worden, en daarna gaan we als groep met de bus naar een eetgelegenheid buiten de stad om met elkaar de laatste avond te “vieren”.

Morgen om 7.00 vertrek uit het hotel, dus vroeg op, dan met het vliegtuig naar Newark, 6 uur wachten, grom, om vervolgens om 8.00 Nederlandse tijd te landen. Ach ja, je moet ergens over klagen, want het was een geweldige reis met zeer veel nieuwe indrukken en een hoop inspiratie. Volgend jaar weer wat mij betreft!