Nashville: Design a Course in 60 Minutes

In de presentatie “Design a Cursus in 60 Minutes” van Dave Penrose, director online learning services en Marty Hill, instructional designer van het San Juan College, wordt gebruik gemaakt van het tool eXe (elearning XHTML environment) dat door docenten uit Nieuw Zeeland gemaakt is om in korte tijd een online cursus te maken.

Bij de start van de presentatie wordt allereerst een rondje gemaakt naar de rede van het bijwonen van de presentatie. De meeste mensen zijn op zoek naar goede tools, en willen tijd besparen om een online cursus te maken. Voor mij geldt uiteraard hetzelfde. Na een aantal jaren onderwijs heb ik een hoop materiaal liggen, en merk ik dat ik steeds weer terugpak op het bestaande materiaal (o.a. mijn powerpoints), omdat ik zo veel andere taken heb.

Volgens de presentatoren zijn er twee zaken nodig om een goede online cursus te ontwikkelen:

Learning occurs when two things happen: 1. Presentation (= giving information), and 2. Interaction (= talk about the information f.i. face-to-face, on-line, et. cetera.).

Het tool is geschreven in en voor de Firefox webbrowser (voor Linux, Windows en Macintosh), zodat hetgeen je ontwikkelt meteen zichtbaar is in de omgeving waar het ook in gedraaid wordt door de studenten. De ontwikkelde cursus kan gebruikt worden op een USB-stick, in een webbrowser, maar ook op een CD. Het mooiste van alles is dat het gratis is, want het is open source.

Binnen de school van beide presentatoren worden cursuss ontwikkeld op basis van het SWC-model, oftewel: Should know, Will know en Can know. Als docent moet je je van te voren af vragen wat een student van te voren moet weten, na de cursus weet, en dus 100% geleerd heeft, en geleerd zou kunnen hebben (om extra te leren, omdat ze gemotiveerd zijn, meer te willen leren). Belangrijk is dat al het materiaal op basis van hetzelfde format gemaakt is, zodat na de eerste cursus er geen leertijd meer nodig is om de structuur van de volgende cursus te begrijpen.

Het tool eXe heeft twee onderdelen: 1. Presentation, waar je de informatie kunt ontwikkelen, en 2. Interaction, waar de student met de informatie aan de slag gaat. Een groot voordeel van het tools is dat er XHTML geexporteerd wordt. Doordat de cursus op een standaard formaat opgeslagen wordt, kan het in diverse elearning omgevingen gebruikt worden. Stap je bijvoorbeeld over van Blackboard naar N@tschool, dan is het niet nodig om de cursus opnieuwe te onwikkelen.

Een groot deel van de presentatie gaat vervolgens in op het tool, de schermen, en de manier waarop je een online cursus kunt maken.

Een andere interessant aspect dat genoemd wordt is het Creative Common License model dat gebruikt wordt in het tool. Zo is de cursus beschermd, maar weet je ook zeker dat (als het ooit in een grote cursusbak voor uitwisseling met andere scholen gestopt wordt) het gevonden kan worden.